Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Veel nepwebshops tijdens Black Friday

dinsdag 23 november 2021

Veel nepwebshops tijdens Black FridayPas op voor valse webwinkels tijdens het speuren naar aanbiedingen. Rondom koopjesdag Black Friday staan meer nepwinkels online dan normaal.

In Nederland kennen we sinds een aantal jaar Black Friday, dat uit Amerika is overgewaaid. Het is een dag waarop (web)winkels stunten met prijzen. Sommige winkels doen dat zelfs een week of nog langer. Een mooi moment voor koopjesjagers, maar ook voor oplichters. In deze periode staan er meer nepsites dan anders online. Criminelen proberen mensen te verleiden met hele hoge kortingen of producten die momenteel niet goed leverbaar zijn.

Wees alert

Zijn de aanbiedingen te mooi om waar te zijn? Misschien hebt u dan wel te maken met een nepwebshop. Soms bouwen criminelen bestaande webwinkels na. U denkt bijvoorbeeld dat u bij BCC webwinkelt, maar dat is dan helemaal niet zo. De naam is wel verwerkt in het webadres (bijvoorbeeld BCC-almere.com), maar de website is helemaal niet van de elektronicaketen. Vaak staan deze webshops maar heel kort online.

Hoe herkent u een nepshop?

  • Ga naar de zoekmachine en zoek op de naam en url van de webshop. Wat voor ervaringen leest u, hoelang bestaat de webshop al? Kunt u niks vinden, dan is dat verdacht.
  • Ga na of de webwinkel een keurmerk heeft en doe dit op de website van het keurmerk zelf. Lees hoe u controleert of een winkel is aangesloten bij een keurmerk in de tip 'Hoe controleer ik een webwinkelkeurmerk'.

Controleer verkopersgegevens

Een andere mogelijkheid is het controleren van de verkopersgegevens. De politie heeft een speciale website waarop u kunt controleren of er meldingen zijn gedaan over een verkoper. Wilt u iets kopen via een handelssite of webshop? Controleer dan eerst de verkoper via het rekeningnummer, e-mailadres, telefoonnummer of de url van de webwinkel. Als de persoon bekend is bij de politie, krijgt u dat te zien. Komt er geen melding, dan is dat uiteraard geen garantie dat iemand wel te vertrouwen is!

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.