Menu Zoek

Veel nieuws in iOS 14 voor iPhones en iPads

dinsdag 23 juni 2020

Apple iPad OS 14.pngApple heeft iOS 14 aangekondigd in een digitaal evenement. Het besturingssysteem voor iPhones en iPads krijgt allerlei nieuwe functies.

Maandag 22 juni hield Apple de WWDC 2020-conferentie. Tijdens zo’n evenement presenteert het bedrijf allerlei nieuws voor de iPhone, iPad, Apple Watch en Mac-computers. Normaal gebeurt dat in een grote zaal, maar dit jaar was alles via internet te volgen voor iedereen die dat wilde. Hier leest u een aantal opvallende veranderingen.

Apps in mapjes

iOS 14 voor de iPhone krijgt allerlei nieuwe onderdelen en functies. Zo komt er een App Library, een bibliotheek waarin apps automatisch in mappen worden gesorteerd. Het thuisscherm komt er wat anders uit te zien. Niet alleen apps staan erop, maar ook widgets, zoals het weerbericht of een overzicht van de afspraken van die dag.

Widgets en meldingen

Het gedeelte waar de widgets nu staan (als u naar rechts veegt vanaf het eerste thuisscherm) is beter aan te passen aan iemands persoonlijke smaak. Wie gebeld wordt, krijgt geen volledig zwart scherm meer, maar een kleinere melding van het telefoontje.

App Clips

Video’s zijn te bekijken tijdens het gebruiken van andere apps. Ook komt er een vertaal-app, al werkt die niet in het Nederlands. Nieuw zijn ook App Clips. Dit zijn mini-versies van bestaande apps, die niet gedownload hoeven te worden. Ze zijn bedoeld voor een specifieke taak, zoals snel een product bestellen in een winkel.

Speciaal voor de iPad

Voor de iPad komt er iPad OS 14. Dat is een aangepaste versie van het systeem voor iPhones, met extra voorzieningen speciaal voor de iPad. Zo zijn er nieuwe onderdelen voor de apps Foto’s en Bestanden, waardoor ze makkelijker te bedienen zijn. Zoeken op de iPad gaat via een klein zoekscherm dat in beeld verschijnt.

iOS 14 en iPad OS 14 komen in het najaar beschikbaar.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.