Menu Zoek

Veel ouderen zien vooral nadelen van sociale media

dinsdag 8 november 2022

Veel ouderen zien vooral de nadelen van sociale media Ouderen zien twee keer zo vaak negatieve kanten aan het gebruik van sociale media als positieve kanten. Dat blijkt uit een onderzoek van SeniorWeb onder bijna 900 ouderen.

Sociale media hebben twee gezichten. Aan de ene kant kun je er inspiratie opdoen of likes en leuke reacties krijgen. Aan de andere kun je er ook gepest worden of nare reacties en haatberichten ontvangen. Bovendien vinden veel ouderen dat sociale media een onrealistische wereld creëren en de verschillen tussen groepen mensen versterken. Bijna twee derde van de ouderen ziet vooral veel negatieve kanten aan het gebruik van sociale media. Slechts een derde ziet juist veel positieve kanten.

Contact met anderen

De gebruikers van onder andere Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter oordelen wel veel positiever dan de senioren die deze media helemaal links laten liggen. Zo ziet net iets meer dan de helft van hen veel positieve aspecten aan het gebruik. Veel ouderen zien het als middel om meer contact met familie, vrienden en bekenden te hebben.

Niet alleen ouderen

Onderzoek van Netwerk Mediawijsheid over dit onderwerp schetst een vergelijkbaar beeld. Bijna twee derde van de Nederlanders zag of ervoer weleens dat iemand onterecht online gekwetst werd. Ook ontving vier op de tien zelf weleens een nare reactie. Toch komen weinig mensen in actie. Slechts de helft spreekt familie, vrienden en bekenden aan op hun online gedrag. En bij vreemden is dit nog lager (21%).

Week van de Mediawijsheid

Om dit te verbeteren en dus sociaal gedrag online aan te moedigen is dit jaar ‘Like en cancel’ het thema van de Week van de Mediawijsheid. Deze vindt plaats van 4 tot en met 11 november 2022. Organisaties, zoals Bureau Jeugd & Media en veel bibliotheken, organiseren activiteiten om jong en oud aan te zetten tot sociaal gedrag. SeniorWeb vindt het ook een belangrijk onderwerp. Daarom besteden wij er online en in de leslocaties aandacht aan.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.