Menu Zoek

Verdubbeling behoefte aan informatie over veilig internetten

dinsdag 11 februari 2020

Nieuws-Safer-Internet-DayHet is vandaag Safer Internet Day. Een dag met aandacht voor veilig internetgebruik. Onder SeniorWeb-leden is de behoefte aan informatie over veilig internet in de afgelopen vier jaar verdubbeld.

Sinds 2004 is het begin februari Safer Internet Day. In meer dan honderd landen is er aandacht voor veilig, verantwoord en positief gebruik van digitale technologie. Dit jaar is het thema: ‘Together for a better internet’. Het doel is samen werken om van het internet een veilige plek te maken. De activiteiten richten zich met name op jongeren, maar veilig internetten is voor jong én oud een uitdaging. Juist ook onder ouderen is er veel behoefte aan informatie over dit onderwerp.

Aandacht voor veilig internetten

Misbruik van persoonlijke informatie komt helaas regelmatig voor. Het gebeurt veelal door phishing via e-mail, WhatsApp-berichten, sms’jes of sociale media. Internetcriminelen gaan slim te werk. Goede informatie is daarom belangrijk. Uit onderzoek van SeniorWeb blijkt dat veilig internetten in 2019 in de top vijf van genoemde onderwerpen staat waar men meer over wil weten, terwijl het onderwerp in 2015 nog niet in de top tien voorkwam. Een derde wil meer weten of leren over veilig internetgebruik. Dit is een verdubbeling ten opzichte van vier jaar geleden. Senioren vinden vooral phishing herkennen lastig, maar ook continu alert moeten zijn en telkens nieuwe moeilijke wachtwoorden moeten onthouden vinden ze moeilijk.

Record van 15 miljoen bezoeken

SeniorWeb werkt aan een veiliger internet door het bewustzijn en de kennis te vergroten, en mensen die dit lastig vinden te ondersteunen. Gelukkig weten steeds meer mensen de website van SeniorWeb te vinden. In 2018 had de website nog 13,2 miljoen bezoeken. In 2019 is dit aantal gestegen naar maar liefst 15,2 miljoen. Een recordaantal in de 24 jaar dat de organisatie bestaat!

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.