Menu Zoek

Vergoeding voor QR-slachtoffers ING

maandag 9 september 2019

Vergoeding voor QR-slachtoffersING vergoedt de schade van klanten die opgelicht zijn met QR-codefraude. Daarbij gaven de klanten ongemerkt de toegang tot hun mobiele bankieren-app uit handen.

De oplichting verliep via Marktplaats. Oplichters reageren op een advertentie. Ze vragen of de verkoper bij ING zit. Als dat zo is, stuurt ‘de koper’ een QR-code. Een QR-code is een vierkant blok met zwarte en witte vlakken die leidt naar een website of digitale handeling. Als de verkoper die code scant, zou de koper daarmee betalen.

Wat de verkopers niet doorhadden, was dat de code niet voor een betaling was, maar een code waarmee de oplichter de app en de toegang ertoe op zijn eigen telefoon kon zetten. Vanaf dat andere toestel werd de rekening van het slachtoffer geplunderd.

Het tv-programma Kassa besteedde op zaterdag 7 september aandacht aan de kwestie. Honderden mensen raakten zo namelijk veel geld kwijt. ING had in eerste instantie gereageerd dat er niks vergoed zou worden. Inmiddels is de bank van gedachten veranderd. De slachtoffers krijgen een vergoeding.

De QR-code was namelijk niet nagemaakt, het was een officiële code die de bank zelf gebruikt. Echter: hij was niet bedoeld om dingen mee te betalen, maar om een andere telefoon te koppelen aan een bestaande ING-app. De beveiliging om misbruik te voorkomen, was niet goed genoeg. ING belooft de app beter te beveiligen. Tot die tijd kunt u beter geen betalingen via codes aan onbekenden doen.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.