Menu Zoek

Waarschuwing ING voor phishing via sms of WhatsApp

woensdag 21 december 2016

ING, nepberichtenDe tijd dat alleen e-mail vervuild werd met spam en phishing lijkt achter ons te liggen. Steeds vaker zoeken criminelen via sms of WhatsApp contact met potentiële slachtoffers.

ING waarschuwt hier op de eigen site voor. U vindt op die plek ook tal van voorbeelden van valse sms'jes en WhatsApp-berichten.

ING geeft de volgende adviezen:

  • Installeer alleen apps via de officiële kanalen. Dat zijn de Google Play Store voor Android-toestellen, de Apple App Store voor iPhone/iPad en de Windows Store voor toestellen die Windows gebruiken.
  • Stuur nooit een foto van uw bankpas door.
  • Log altijd in op 'Mijn ING' via de uw bekende pagina ( mijn.ing.nl). Klik nooit op een link in een e-mail, sms of app-bericht om naar die pagina te komen.
  • Koopt of verkoopt u iets via internet, op bijvoorbeeld Marktplaats, dan is alleen het IBAN-nummer van de ontvanger van het geld (verkoper) nodig om te kunnen betalen. Wil men verdere gegevens van u dan bestaat de mogelijkheid dat u wordt opgelicht.

Gratis controle op phishing bij SeniorWeb
Nepmails blijven lastig te herkennen. SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails naar ons doorsturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet.

Ga naar de SeniorWeb Phishingchecker

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.