Menu Zoek

Consumentenbond waarschuwt voor onveilige Chinese camera’s

maandag 15 juni 2020

Waarschuwing voor onveilige beveiligingscameraOnveilige beveiligingscamera’s uit China zijn steeds vaker te vinden op de Nederlandse markt. Volgens de Consumentenbond is het een soort onkruid dat telkens opduikt in webwinkels zoals Amazon.nl, steeds onder andere merknamen.

Het gaat om camera’s die mensen bijvoorbeeld op hun huis richten om eventuele inbrekers te filmen. Een deel van de camera’s uit China is niet veilig. Ze zijn makkelijk te hacken of op een andere manier slecht beveiligd tegen online kwaadwillenden. Zo kunnen ze aan een netwerk worden gekoppeld om spam en phishing te versturen.

App CamHi

Wereldwijd gaat het om 3,5 miljoen onveilige beveiligingscamera’s. In Nederland zijn er al 27.000 actief. Volgens de Consumentenbond zijn vooral camera’s die met de app CamHi werken niet in orde. De identificatienummers zijn voorspelbaar, de wachtwoorden te simpel en de hele beveiliging rammelt.

Lijst met slecht beveiligde camera’s

Op de site van de Consumentenbond staat een lijst met camera’s waar iets mis mee is. Ze komen van Chinese fabrikanten en zijn onder verschillende merknamen te koop, zoals Gatocam, MEOBHI, WYJW, Zysecurity (Crazy) en PNI.

Het advies is om camera’s van de betreffende merken niet te gebruiken. Gebruik is alleen veilig als een internetpoort in de camera wordt afgesloten.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.