Menu Zoek

Wat is er te doen tijdens de Week van de Mediawijsheid?

donderdag 31 oktober 2019

010217roamingTijdens de Week van de Mediawijsheid is er aandacht voor de voor- maar ook nadelen van de digitale wereld. Doe ook mee en kom naar een van de vele activiteiten.

Ergert u zich aan mensen die onafgebroken op hun smartphone koekeloeren, of bent u zelf juist zo'n telefoon-junk? Gaat de telefoon mee naar bed of is de slaapkamer verboden gebied voor mobiele apparaten? Aan welke kant u ook staat: het valt onmogelijk te ontkennen dat telefoons en tablets een grote rol spelen in ons dagelijks leven. En dat heeft voordelen. Maar ook nadelen. De Week van de Mediawijsheid staat hierbij stil.

Aan of uit?

De week van de Mediawijsheid start op vrijdag 8 november. Het thema is 'aan of uit'. Hoe helpen apps, chats en digitale tools ons in het leven? En wanneer zit technologie ons juist in de weg? Kortom: hoe profiteer je van de digitale wereld zonder dat deze je volledig opslokt.

Grijs en Wijs Mediafestival

Zaterdag 9 november vindt het Grijs en Wijs Mediafestival plaats. Leer hoe u zelf een vlog maakt, neem een kijkje achter de schermen met mediacoryfeeën als Marga van Praag of ontdek verborgen functies op de tablet. Vrijwilligers van SeniorWeb zijn aanwezig om geïnteresseerden te helpen met digitale vragen.

Het festival is gratis en wordt gehouden in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op zaterdag 9 november van 10.00 uur tot 14.00 uur.

Wijs met Media

Midden in de week, op woensdag 13 november, kunt u het programma Wijs met Media bezoeken. Dit unieke interactieve videoprogramma helpt om de soms complexe wereld van media beter te begrijpen. Bekende Nederlanders, experts en ervaringsdeskundigen als hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, social media-liefhebbers Vera en Govert van Brakel, journaalpresentator Jeroen Overbeek, neuromarketeer Martin de Munnik en Irma Knol, de moeder van vlogger Enzo Knol worden in dit videoprogramma door presentatrice Astrid Joosten geïnterviewd over allerlei mediawijsheidthema's.

Het programma Wijs met Media wordt gehouden in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op woensdag 13 november van 13.00 uur tot 14.45 uur. Deelname kost 9,50 euro (5,- euro voor Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-KAART)

Overzicht activiteiten

Verspreid over het hele land vinden er de hele week tal van activiteiten plaats. Ook een aantal leslocaties nemen hieraan deel. Een overzicht van alle activiteiten vindt u op de site van de Week van de Mediawijsheid: Alle activiteiten.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.