Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

‘Webwinkelen buiten EU blijft risico’

dinsdag 25 januari 2022

‘Webwinkelen buiten de EU blijft risico’De Consumentenbond waarschuwt voor het kopen van producten bij webwinkels van buiten de EU. De producten werken vaak slecht of zijn onveilig.

Onderzoekers van de Consumentenbond bestelden vijftig producten bij webshops van buiten de Europese Unie. Daarvan voldeed ruim de helft op een of andere manier niet aan de gestelde veiligheidseisen. Het ging onder meer om slaapzakjes waar baby’s in kunnen stikken, producten zonder (Nederlandse) gebruiksaanwijzing en onveilig speelgoed. Een airfryer begon tijdens gebruik zelfs te roken. Ook ontbraken vaak de vereiste veiligheidskeurmerken. En was er geen aanspreekpunt in de EU voor de toezichthouder, terwijl dat wel verplicht is.

Webwinkels populair

De webwinkels van buiten de EU zijn populair onder consumenten. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat bijna een derde van de tienduizend ondervraagden uit het onderzoek er iets kocht. Vooral AliExpress (61%), Amazon.com (16%) en Wish (16%) zijn in trek, ondanks dat het kopen van producten bij deze winkels een gok blijft. Een derde van de ondervraagden kocht het afgelopen jaar minimaal één product dat niet aan de verwachtingen voldeed.

Lange levertijd

Bestellingen uit het buitenland hebben daarnaast soms ook nog lange levertijden. Gemiddeld 23 dagen, met uitschieters tot een jaar.


Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.