Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Updates voor slimme apparaten en software wettelijk verplicht

dinsdag 26 april 2022

Wetswijziging updatesEen wetswijziging regelt dat gebruikers bij de aanschaf van slimme apparaten, apps en digitale diensten verzekerd zijn van updates. De periode waarin deze updates verplicht zijn, hangt af van het product.

Fabrikanten moeten slimme apparaten, zoals tv's, speakers, horloges en wasmachines, maar ook telefoons en tablets, langere tijd ondersteunen. De consument mag daarom geruime tijd software- en beveiligingsupdates blijven verwachten. Hoe lang precies hangt af van wat redelijk is. Het wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt is 26 april de Eerste Kamer gepasseerd. De wetswijziging gaat in op 27 april.

Software

De wet gaat ook over software, apps en digitale spelletjes. Ontwikkelaars moeten die een bepaalde periode ondersteunen. De duur van de ondersteuning is geregeld op basis van proportionaliteit. Dat wil zeggen wat redelijk is voor de gebruiker. Een duurder product moet langer worden voorzien van updates dan bijvoorbeeld een eenvoudig spelletje op de telefoon.

Betere bescherming consument

In de wetswijziging is ook geregeld dat de duur van de 'omkering van bewijslast' wordt verlengd van zes naar twaalf maanden. Dit houdt in dat wanneer er een defect is, de verkoper moet aantonen dat het product bij levering in orde was.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.