Menu Zoek

WhatsApp: stuur geen nepnieuws corona door

donderdag 19 maart 2020
Stuur geen nepnieuws

Veel coronaberichten die mensen doorsturen via WhatsApp, zijn nepnieuws. Het bedrijf waarschuwt mensen om niet zomaar van alles door te sturen.

Bij crisissen gaan er al snel wilde berichten rond via sociale media. Via WhatsApp is het heel makkelijk om berichten, video’s en filmpjes snel naar een hoop mensen door te sturen. Zo ging er vorige week al een lang bericht rond met allemaal tips en adviezen. Die kwamen helemaal niet van artsen en er stond een hoop onzin tussen.

Bericht niet zomaar doorsturen

Om paniek te voorkomen, is het goed om niet zomaar elk bericht door te sturen. Krijgt u zelf een doorgestuurd bericht over corona? Weersta de neiging het meteen weer aan andere mensen te sturen. WhatsApp heeft op de site wat tips staan. Bij doorgestuurde berichten staat een pijl en de melding ‘doorgestuurd’. Staat er een dubbele pijl? Dan is het bericht meer dan vijf keer doorgestuurd.

Ook op andere sociale media zoals Facebook staat veel onzin. Betrouwbare, actuele informatie over corona vindt u op de site van het RIVM.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.