SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Windows 10 te reserveren via melding op de pc

maandag 1 juni 2015
Windows 10 logo

Veel mensen hebben het al gemerkt. Microsoft brengt Windows 10 sinds kort actief onder de aandacht. Hoewel het systeem pas 29 juli verschijnt, krijgen veel mensen sinds dit weekend een melding te zien als ze de pc aanzetten.

Verwarring en onrust
De melding bestaat uit een Windows-logo onder in beeld bij het Windows-klokje. Wie op het pictogram klikt, krijgt het volgende venster te zien: 

  0106-windows10.jpg













Veel mensen komen echter niet zover. Ze zijn geschrokken van het plotselinge verschijnen van het Windows-icoon. Sommige gebruikers zijn bang dat het malware is, of dat ze een virus hebben. Dat is niet het geval: het icoon is echt afkomstig van Microsoft. Een onhandige en klungelige zet is het wel.

Reserveren
Het verschenen venster brengt een beetje een verwarrende mededeling. Het lijkt er namelijk op dat Windows 10 direct wordt gedownload en geïnstalleerd. Dat is echter niet zo. De mededeling is bedoeld als mogelijkheid om uzelf te registreren voor de gratis update naar Windows 10 later dit jaar.

Klikt u op de knop ‘Reserveer je gratis upgrade’, dan moet u uw mailadres invullen. Als Windows 10 verschenen is op 29 juli, krijgt u een mail daarover. U kunt dan de bestanden binnenhalen en installeren.

Installeren kan ook op een later tijdstip. U hoeft dus niets te doen met de melding. Als u de melding niet invult, kunt u zelf later Windows 10 gewoon nog installeren onder dezelfde voorwaarden. SeniorWeb adviseert zijn leden nog even te wachten met de overstap naar Windows 10 tot september of later dit jaar. Dan hebben de SeniorWeb-Ambassadeurs ervaring kunnen opdoen met Windows 10 en kunnen zij u goed helpen als u problemen tegenkomt.

Reservering annuleren
Hebt u via de melding Windows 10 gereserveerd, maar wilt u bij nader inzien niet direct na 29 juli overstappen? Dan kunt u er gewoon voor kiezen om Windows 10 niet te installeren wanneer het rond 29 juli wordt aangeboden. U kunt ook de reservering annuleren:  

  • Klik op het Windows-icoon rechtsonder in het beeldscherm.
  • U ziet het venster 'Windows 10 downloaden'. Klik daarin linksboven op de drie streepjes.
  • Een menu klapt uit. Klik daarin op Bevestiging weergeven.
  • Klik nu linksonder op Bestelling annuleren.
  • Klik nogmaals op Bestelling annuleren.
  • Klik tot slot op Sluiten.

Over Windows 10
Windows 10 komt op 29 juli uit. Het wordt verspreid als gratis update voor mensen met onder meer Windows 7 en Windows 8.1. Het is niet verplicht om op te waarderen naar Windows 10, het wordt echter wel aanbevolen. Microsoft wil graag dat alle gebruikers overstappen op het nieuwe systeem.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.