Menu Zoek

Beeld en Geluid en SeniorWeb werken samen aan mediawijsheid ouderen

Utrecht, 16 januari 2019 - Vanaf dinsdag 15 januari slaan Beeld en Geluid en SeniorWeb officieel de handen ineen om de mediawijsheid van ouderen te stimuleren. Met een speciaal arrangement, waarbij senioren met elkaar in gesprek gaan over hun mediawijsheid, bieden SeniorWeb en Beeld en Geluid senioren een handvat om kritisch en doelmatig met media om te gaan.

Mediawijze senioren
In het huidige medialandschap zijn we omgeven door een constante stroom aan media. Krant, tv, social media, internet, mobiele telefoon - alle informatie die via deze platforms tot ons komt, heeft een grote invloed op wie we zijn, wat we vinden en hoe we naar de maatschappij kijken. Daarom is het belangrijk dat iedereen verantwoord en mediawijs in de samenleving staat, zodat iedereen kan genieten van de wereld aan informatie, contacten en entertainment. Je bewust zijn van de schaduwzijde van die mediawereld, zoals desinformatie, nep-nieuws, sociale uitsluiting van niet media-vaardige mensen en een mogelijke (generatie)kloof door eigen 'mediabubbels', is daarbij erg belangrijk.

Hoe gekleurd zijn de berichten die je leest of de beelden die je ziet? Hoe gaan de mediamakers te werk? Wat zijn de belangen van (nieuws)organisaties? Hoe herken je 'fake news' en welke nieuwe technologieën worden er ingezet om desinformatie te verspreiden? En wat zijn de do's en don'ts bij het delen van informatie via social media? Door hierover met elkaar gesprek te gaan, krijgen de deelnemers van het mediawijsheid-arrangement meer inzicht over onze gemedialiseerde samenleving en suggesties om je hier goed in te bewegen.

Samenwerking SeniorWeb en Beeld en Geluid
Op 15 januari 2019 ondertekenden Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur Beeld en Geluid) en Daniël de Levita (directeur SeniorWeb) de samenwerkingsovereenkomst voor het stimuleren van de mediawijsheid van ouderen tijdens een feestelijke ochtend bij Beeld en Geluid. Dertig senioren van Senver, Seniorenvereniging Hilversum, genoten van een gevarieerd programma over de ontwikkeling en opkomst van nieuwe technologieën, de betekenis van nepnieuws en de gevolgen daarvan en het delen van persoonlijke informatie. Nostalgische fragmenten over het media-verleden uit het Beeld en Geluid archief mochten hierbij niet ontbreken. Na afloop van ieder programma is een vrijwilliger van SeniorWeb aanwezig om aanvullende vragen te beantwoorden en de bezoeker, indien gewenst, te informeren over opleidingscentra en cursusaanbod.
Het arrangement wordt tot en met oktober 2019 maandelijks aangeboden. Geïnteresseerde ouderen kunnen zich voor de volgende editie opgeven via www.beeldengeluid.nl/bezoek/agenda/wijs-met-media-voor-plussers.

Deelname voor SeniorWeb-leden bedraagt € 10,-.
Deelname voor niet SeniorWeb-leden bedraagt € 14,50.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Meer informatie
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: SeniorWeb, Saskia Hamminga - Roest, telefoon: 030-2769945, e-mail: shamminga@seniorweb.nl


Over Beeld en Geluid
Beeld en Geluid is het instituut voor media; een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor zowel particulieren als professionals. Het instituut duidt actuele ontwikkelingen rondom mens, media en maatschappij vanuit mediahistorisch perspectief. Dat doet het vanuit zijn collectie, als mediamuseum, als kennisinstituut en als onderwijspartner. Beeld en Geluid laat zien hoe media zich hebben ontwikkeld in de (recente) geschiedenis, volgt actuele ontwikkelingen en reageert op nieuwe mediafenomenen. Zo levert het instituut een relevante bijdrage aan een open mediacultuur die hoort bij een vrije samenleving.

Over SeniorWeb
SeniorWeb is een landelijke vereniging zonder winstoogmerk die al sinds 1996 actief is. Wij vinden de digitale samenleving een onmisbaar onderdeel van het leven van senioren. Het is onze missie senioren het gemak en plezier van de digitale wereld te laten ontdekken. De combinatie van informatie, educatie en hulp maakt SeniorWeb uniek. Met 150.000 leden, 2.900 vrijwilligers, een drukbezochte website (bijna 12 miljoen bezoeken per jaar), het populaire tijdschrift Enter, computerhulp (via internet, telefonisch en aan huis) en 415 leercentra in het hele land brengt SeniorWeb de digitale wereld en senioren dichter bij elkaar. Kijk voor meer informatie op www.seniorweb.nl.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.