Menu Zoek

Gevoel van onveiligheid online onder senioren verviervoudigd

PERSBERICHT

Een derde van senioren wordt bang van berichten over internetcriminaliteit

Utrecht, 5 september 2017 - Senioren zijn zich de afgelopen vier jaar onveiliger gaan voelen op het internet. Maar liefst twintig procent voelt zich nu onveilig, terwijl in 2013 dit percentage nog op vijf procent lag. Dat blijkt uit landelijk onderzoek van vereniging SeniorWeb onder bijna 1.600 senioren.

Bijna de helft (45 procent) voelt zich online kwetsbaarder voor fraude en criminaliteit dan offline. Op gebied van internetcriminaliteit vreest men vooral het onbruikbaar worden van de computer (71 procent), het gestolen of misbruikt worden van de eigen identiteit (68 procent) en geld kwijtraken (60 procent).

“In deze digitaliserende wereld worden online dreigingen een steeds groter probleem. Zeker voor oudere mensen, die wellicht minder gewend zijn om zich online te begeven, kan het lastig zijn om zich hier tegen te weren”, zegt Daniël de Levita, directeur bij SeniorWeb. Dit is een landelijke vereniging die zich inzet om senioren online wegwijs te maken, met 150.000 leden, 425 cursuslocaties en 3.050 vrijwilligers. “Cybercriminaliteit en veiligheid zijn onderwerpen waar wij veel vragen over krijgen en we senioren in toenemende mate over informeren.”

Beveiligen niet simpel
Een kwart van de ondervraagde senioren geeft aan online veiligheid ingewikkeld te vinden. Vooral het onthouden van de verschillende wachtwoorden vinden zij lastig. Daarnaast kunnen senioren phishing/spam slecht herkennen en weten ze niet altijd hoe zij de privacy-instellingen goed moeten inrichten. Toch gaan veel dingen ook wel goed bij deze groep. Zo controleert 83 procent of er een veilige internetverbinding is als zij persoonlijke gegevens invullen en klikt 93 procent nooit op linkjes in e-mails van onbekenden. De Levita: “Dat senioren online veiligheid niet altijd even simpel vinden, betekent niet dat zij zich niet op dit gebied ontwikkelen. Steeds meer mensen vinden hun weg naar websites zoals de onze voor informatie en ondersteuning.”

Bescherming
Hoewel de meeste senioren antivirussoftware hebben geïnstalleerd op hun apparaten en regelmatig een back-up maken van hun belangrijke bestanden, is tien procent wel eens slachtoffer geworden van internetcriminaliteit. Deze gevallen kunnen variëren van virussen of ransomware op de computer tot identiteitsdiefstal. De berichten in het nieuws en op het internet over dergelijke onderwerpen gaat bij maar liefst één op de drie senioren niet in de koude kleren te zitten; deze groep geeft aan hier zelfs bang van te worden.

Kopzorgen
Opvallend is dat vrouwelijke senioren (28 procent) vaker denken dat hen iets vervelends zal overkomen via internet dan mannelijke senioren (21 procent). Vrouwen geven bovendien vaker dan mannen aan dat zij niet precies weten wat zij moeten doen om veilig te kunnen internetten (27 versus 20 procent) en dat zij het goed inrichten van privacy-instellingen ingewikkeld vinden (46 versus 37 procent). “Middels dit soort onderzoeken proberen wij in kaart te brengen welke groepen in de samenleving moeite hebben met welke onderwerpen, zodat duidelijk wordt hoe zij kunnen worden bijgestaan bij problemen,” aldus De Levita.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Over het onderzoek
De genoemde cijfers zijn gebaseerd op twee kwantitatieve online onderzoeken. Deze onderzoeken zijn gehouden onder de websitebezoekers en leden van SeniorWeb. Ze zijn uitgevoerd tussen november en december 2013 en tussen juli en augustus 2017. Respectievelijk 1.820 (2013) en 1.597 (2017) personen van vijftig jaar en ouder hebben de volledige vragenlijsten ingevuld. Niet alle vijftigplussers in Nederland worden gerepresenteerd in dit onderzoek, maar de resultaten geven een goede weergave van de huidige trends.

Over SeniorWeb
SeniorWeb vindt de digitale samenleving een onmisbaar onderdeel van het leven van senioren. Het is onze missie senioren het gemak en plezier van de digitale wereld te laten ontdekken. De combinatie van informatie, educatie en hulp maakt SeniorWeb uniek. Met 150.000 leden, 3.050 vrijwilligers, een drukbezochte website (ruim 11 miljoen bezoeken per jaar), het populaire tijdschrift Enter, computerhulp (via internet, telefonisch en aan huis) en 425 leercentra in het hele land brengt SeniorWeb de digitale wereld en senioren dichter bij elkaar. Zie ook de SeniorWeb infographic.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jolanda van As, marktonderzoeker SeniorWeb, via jvanas@seniorweb.nl of 030 - 276 99 45.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.