Menu Zoek

Helft senioren maakt zich zorgen over online privacy

Meesten laten zich desondanks niet beperken in internetgebruik

Utrecht, 10 maart – Uit onderzoek van SeniorWeb blijkt dat maar liefst 51% van de ouderen zich tegenwoordig zorgen maakt over hun online privacy. Ook worden momenteel vier op de tien ouderen bang van alle nieuwsberichten over internetcriminaliteit. In 2017 betrof dit nog drie op tien ouderen. Een aanzienlijke stijging. Toch laten zij het internet niet links liggen.

Geen financiële zaken
Ondanks dat velen angst hebben voor internetcriminelen en zich zorgen maken over hun online veiligheid, laten de meeste senioren zich hierdoor niet beperken in hun online activiteiten. Slechts 9% laat uit angst bepaalde zaken. Zij doen met name niet aan online bankieren en vermijden (dure) online aankopen. Ook blijven ze weg van sociale media, downloaden ze niets en bezoeken ze geen onbekende websites. Men vindt dat (soms) wel spijtig, een deelnemer reageert met: ‘Van tijd tot tijd zou ik wel eens op een aanbod in willen gaan, maar durf het niet omdat ik het niet vertrouw. Er komt te veel spam.’

Weinig ervaring
Om veilig online actief te zijn is het beschermen van je privacy belangrijk. Uit onderzoek van het CBS bleek onlangs dat ouderen hun persoonsgegevens minder vaak beschermen dan jongeren. Van de 65-plussers is 77% hiermee actief bezig, tegenover 93% van de mensen die jonger zijn dan 65 jaar. Het feit dat zij weinig ervaring hebben met internet en digitale apparaten speelt hierbij een belangrijke rol. Zo ziet SeniorWeb dat één op de drie senioren niet weet dat de privacy-instellingen van apps kunnen worden aangepast of dat zij de kennis ontberen om dat zelf te doen.

Veilig internetten cruciaal
Iedereen regelt meer en meer zaken online en internetcriminelen worden alsmaar slimmer. Hierdoor wordt online veiligheid en het beschermen van persoonlijke gegevens steeds belangrijker én lastiger. Bijna 30% van de ouderen vindt veilig internetten tegenwoordig ingewikkeld. Er is dan ook veel behoefte aan uitleg over het veilig gebruiken van internet en het beveiligen van de computer, tablet of smartphone. Bij SeniorWeb staat daarom de maand maart geheel in het teken van dit onderwerp. Zo werd er op 4 maart een online presentatie over online veiligheid en privacy gehouden. Hier hadden maar liefst ruim 14.000 senioren zich voor aangemeld. Deze presentatie en overige informatie over dit onderwerp is te vinden op seniorweb.nl/online-veiligheid-en-privacy

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Meer informatie
Voor meer informatie over dit persbericht of extra achtergrondinformatie kunt u contact opnemen met Saskia Hamminga-Roest, Marketing- en communicatiemanager SeniorWeb. E-mail: shamminga@seniorweb.nl, telefoon: 030-2769945.

Over het onderzoek
De cijfers zijn gebaseerd op twee online onderzoeken, gehouden onder leden van SeniorWeb in juli/augustus 2017 en in februari 2021. In totaal hebben respectievelijk 1.597 en 500 mannen en vrouwen van voornamelijk 65+ jaar de volledige vragenlijst ingevuld. Niet alle 65-plussers in Nederland worden gerepresenteerd in deze onderzoeken, maar de resultaten geven een goede weergave van de huidige trends.

Over SeniorWeb
SeniorWeb is een landelijke vereniging zonder winstoogmerk die sinds 1996 actief is. Wij vinden de digitale samenleving een onmisbaar onderdeel van het leven van senioren. Het is onze missie senioren het gemak en plezier van de digitale wereld te laten ontdekken. De combinatie van informatie, educatie en hulp maakt SeniorWeb uniek. Met 150.000 leden, 3.000 vrijwilligers, een drukbezochte website (17 miljoen bezoeken per jaar), het populaire computertijdschrift Enter, computerhulp (via internet, telefonisch en aan huis) en 425 leslocaties in het hele land brengt SeniorWeb de digitale wereld en senioren dichter bij elkaar. Zie ook de SeniorWeb infographic


Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.