Menu Zoek

Verdubbeling behoefte aan informatie over veilig internetten

SeniorWeb bereikt record van ruim 15 miljoen websitebezoeken

Utrecht, 11 februari 2020 - Vandaag is het alweer voor de 17e keer Safer Internet Day. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor veilig internetgebruik, vooral gericht op jongeren. Maar veilig internetten is voor iedereen, jong én oud, een uitdaging. Juist ook onder ouderen bestaat veel behoefte aan informatie over dit onderwerp. Een derde van hen geeft aan meer te willen weten of leren over veilig internetgebruik. Dit is een verdubbeling ten opzichte van vier jaar geleden. SeniorWeb constateert dit op basis van onderzoek onder 3.000 senioren.

Veilig internetten steeds ingewikkelder

Misbruik van persoonlijke informatie komt helaas regelmatig voor, en gebeurt veelal door middel van phishing met mails, appjes, sms'jes of sociale media. Doordat internetcriminelen steeds slimmer te werk gaan, wordt veilig internetten voor veel mensen steeds lastiger. Het is dan ook een onderwerp dat onder senioren in belang toeneemt. Uit onderzoek van SeniorWeb blijkt dat veilig internetten in 2019 in de top vijf van meest genoemde onderwerpen staat, terwijl het onderwerp in 2015 nog niet in de top tien voorkwam. Senioren vinden vooral phishing herkennen lastig, maar ook continu alert moeten zijn en telkens nieuwe moeilijke wachtwoorden moeten onthouden.

Recordaantal websitebezoeken
Er zijn allerlei bronnen voor informatie over veilig internetten, waaronder de website van SeniorWeb. De top drie van meest gelezen tips/artikelen over dit onderwerp op de website is (2019):
• Defender, de ingebouwde virusscanner in Windows 10
• Wachtwoord wijzigen in Windows 10
• Veilig internetten onderweg
Steeds meer mensen weten de website van SeniorWeb te vinden. In 2018 had de website nog 13,2 miljoen bezoeken. In 2019 is dit aantal gestegen naar maar liefst 15,2 miljoen. Een recordaantal in de 24 jaar dat de organisatie bestaat!

Wereldwijde aandacht
Safer Internet Day wordt sinds 2004 jaarlijks begin februari gehouden. In meer dan 100 landen wereldwijd worden tegenwoordig activiteiten georganiseerd. Dit jaar is het thema: 'Together for a better internet'. Het doel is om samen te werken om van het internet een veilige plek te maken, niet alleen voor jonge gebruikers, maar voor iedereen. SeniorWeb werkt hieraan door het bewustzijn en de kennis te vergroten, en mensen die het lastig vinden te ondersteunen. “Internetcriminaliteit en veiligheid zijn onderwerpen waar wij al jaren veel vragen over krijgen en we senioren dan ook in toenemende mate over informeren. En met onze phishingchecker hebben we al veel leden behoed voor onveilige situaties.” aldus Daniël de Levita, directeur van SeniorWeb.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Meer informatie
Voor meer informatie over dit persbericht of extra achtergrondinformatie kunt u contact opnemen met Jolanda van As, marktonderzoeker SeniorWeb, via: jvanas@seniorweb.nl of 030-2769945.

Over het onderzoek en de cijfers
De genoemde cijfers zijn gebaseerd op het ledenonderzoek dat SeniorWeb jaarlijks onder zijn leden houdt. Het onderzoek is in oktober 2019 weer uitgevoerd en 2.981 leden van voornamelijk 65+ jaar hebben hieraan deelgenomen. Niet alle 65-plussers in Nederland worden gerepresenteerd in dit onderzoek, maar de resultaten geven een goede weergave van de huidige trends. De genoemde cijfers met betrekking tot de website seniorweb.nl zijn gebaseerd op Google Analytics.

Over SeniorWeb
SeniorWeb is een landelijke vereniging zonder winstoogmerk die al sinds 1996 actief is. Wij vinden de digitale samenleving een onmisbaar onderdeel van het leven van senioren. Het is onze missie senioren het gemak en plezier van de digitale wereld te laten ontdekken. De combinatie van informatie, educatie en hulp maakt SeniorWeb uniek. Met 150.000 leden, 3.000 vrijwilligers, een drukbezochte website, het populaire tijdschrift Enter, computerhulp (via internet, telefonisch en aan huis) en 425 leslocaties in het hele land brengt SeniorWeb de digitale wereld en senioren dichter bij elkaar. Zie ook de SeniorWeb infographic.

Over Safer Internet Day
Wereldwijd wordt Safer Internet Day in meer dan 100 landen gevierd. Het wordt gecoördineerd door het Insafe/INHOPE netwerk, met de steun van de Europese Commissie en nationale Safer Internet Centers in Europa. In Nederland wordt de dag georganiseerd Safer Internet Center Nederland. Dit is een partnerschap tussen: ECP, het Expertisebureau Online Kindermisbruik en Mediawijzer.net. Zoveel mogelijk organisaties worden opgeroepen om betrokken te zijn bij deze dag om het veilig, verantwoord en positieve gebruik van digitale technologie door jongeren te promoten. Voor meer informatie zie www.saferinternetcentre.nl.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.