Menu Zoek

Zeven op de tien ouderen bang om slachtoffer te worden van online fraude

Veel senioren vinden het steeds lastiger om online fraude te herkennen

Utrecht, 10 oktober 2023 - Maar liefst 71% van de senioren is bang om slachtoffer te worden van online fraude. Dit blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder bijna 900 ouderen. Ook is 11% al eens daadwerkelijk gedupeerd door online oplichting.

Online fraude herkennen is een uitdaging
Criminelen worden steeds slimmer en bedenken steeds weer nieuwe manieren om mensen op te lichten. Dit maakt het herkennen moeilijk. Dit blijkt ook uit de onderzoeksresultaten: twee derde van de senioren vindt het steeds lastiger worden om online fraude te herkennen. Zo reageert een van de ondervraagden: ‘De criminelen zijn zo bijdehand dat het makkelijk is om in hun val te trappen!’. Ook kunstmatige intelligentie (AI) is een veelgenoemd fenomeen waardoor men bang is om opgelicht te worden: ‘Onlangs werd bekend dat ze zelfs de huilende stem van je kind kunnen nabootsen. Het moet niet gekker worden!’

Oplichters gaan geraffineerd te werk
Het onderzoek laat ook zien dat senioren voorzichtig en alert proberen te zijn op internet. Een van de ondervraagden geeft aan: ‘Ik vul nooit gegevens in die worden gevraagd en telefoontjes neem ik niet op.’ De meeste senioren zijn zich dan ook zeer bewust van de risico’s. Zo laat een andere respondent weten: ‘Ik ben wel oplettend en heb mijn beveiliging up to date. Maar soms gaan die fraudeurs heel geraffineerd te werk. Dus zeg nooit nooit!’

Een op de tien daadwerkelijk online opgelicht
Uit het onderzoek blijkt verder dat 11% van de ouderen al eens is opgelicht op internet. Bijvoorbeeld door phishing, WhatsApp-fraude, bankfraude of aankoopfraude. Van hen wist 20% niet wat ze moesten doen nadat zij waren bedrogen. En maar liefst 28% van de gedupeerden vond zelfs dat het zijn/haar eigen schuld was. Ook worstelt bijna een derde van de slachtoffers van online fraude met een gevoel van schaamte.

Voorlichting blijft belangrijk
Daniël de Levita, directeur-bestuurder van SeniorWeb: ‘Uit de onderzoeksresultaten is duidelijk op te maken dat voorlichting over online fraude erg belangrijk blijft. Daarom besteedt SeniorWeb in de maand oktober extra veel aandacht aan online fraude. Naast alle informatie op de website www.seniorweb.nl/online-fraude organiseert SeniorWeb twee webinars. Een met de Nationale Politie en een met de Rabobank. We hopen dat senioren fraude zo beter leren herkennen en we daarmee kunnen voorkomen dat zij (nog een keer) slachtoffer worden van online fraude. En dat ze weten wat ze moeten doen als ze tóch bedrogen zijn.’

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Meer informatie
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Saskia Hamminga-Roest, marketing- en communicatiemanager SeniorWeb. E-mail: shamminga@seniorweb.nl, telefoon: 030-2769945.


Over het onderzoek
De cijfers zijn gebaseerd op een online onderzoek gehouden onder leden van SeniorWeb. Het onderzoek is uitgevoerd in augustus 2023. In totaal hebben 890 mannen en vrouwen van voornamelijk 65+ jaar de volledige vragenlijst ingevuld. Niet alle 65-plussers in Nederland worden gerepresenteerd in dit onderzoek, maar de resultaten geven een goede weergave van de huidige trends.


Over SeniorWeb
SeniorWeb is een landelijke vereniging zonder winstoogmerk die sinds 1996 actief is. Wij vinden de digitale samenleving een onmisbaar onderdeel van het leven van senioren. Het is onze missie senioren het gemak en plezier van de digitale wereld te laten ontdekken. De combinatie van informatie, educatie en hulp maakt SeniorWeb uniek. Met 150.000 leden, 2.800 vrijwilligers, een drukbezochte website (14 miljoen bezoeken per jaar), het populaire computertijdschrift Enter, computerhulp (via internet, telefonisch en aan huis) en ruim 500 leslocaties in het hele land brengt SeniorWeb de digitale wereld en senioren dichter bij elkaar. Zie ook de infographic.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.