Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Accenten toevoegen op Android-toestellen

220218accentsmartphone(1)

Een cedille, een accent grave, circonflexe of een simpel trema; het zijn onmisbare onderdelen in de taal. Met één vinger voegt u accenttekens toe aan letters op een Android-toestel.

Of u nu regelmatig een woordje Frans typt of het gewoon bij Nederlands houdt, accenttekens (ook wel diakritische tekens genoemd), vormen een onmisbaar onderdeel van de taal. Een simpel streepje boven de letter maakt immers het verschil tussen vóórkomen of voorkómen. Op een Android-tablet of -smartphone tovert u ze met één tik tevoorschijn. Uw neef François in Curaçao zal u dankbaar zijn.

 • Open de applicatie waarin u wilt typen.
 • Tik in een tekstveld zodat het toetsenbord verschijnt.
 • Typ een tekst.
 • Wilt u een accentteken toevoegen? Druk dan langere tijd op de letter die u het speciale teken wilt meegeven en houdt deze ingedrukt.
 • Een kader met verschillende accenten verschijnt. Houd uw vinger nog steeds op het scherm en sleep vanaf de letter die u indrukt naar de letter met het gewenste accentteken.
 • De achtergrond bij het gekozen accent kleurt blauw of grijs. Haal uw vinger van het scherm.

Het accentteken wordt geplaatst.

Bekijk ook in onze video hoe het typen van accenttekens werkt op een Android-apparaat.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.