Menu Zoek

Actief in de buurt via apps

actief in de buurt via apps(1)

Kom via allerlei buurtapps makkelijk in contact met mensen uit de wijk of buurt.

Waakzame burgers informeren elkaar en de politie bijvoorbeeld via WhatsApp-groepen. WhatsApp-groepen van buren komen weleens in het nieuws. Bijvoorbeeld omdat er een inbreker is betrapt nadat oplettende buren de politie tipten. Het zijn officiële groepen van mensen uit een straat of wijk die verdachte situaties melden aan elkaar. De beheerder van de groep kan de politie inlichten of met de gemeente overleggen. De groepen zijn niet bedoeld voor sociaal contact of gezellige praatjes. Op de site https://wabp.nl/ staat meer over deze groepen. Ook zoekt u hier op of er bij u in de buurt ook zo'n groep bestaat en hoe u zich aanmeldt.

Buurtapps zijn heel wat anders. Het zijn apps voor de mobiele telefoon en de tablet. Via de apps kunnen buren elkaar leren kennen, oproepjes plaatsen en spullen (uit)lenen. Ook zijn ze geschikt om nieuwe bekenden te ontmoeten uit de woonomgeving. Deze apps richten zich op sociaal contact en niet op preventie.

Nextdoor is de bekendste app. Mensen kunnen via een brief of een e-mail een uitnodiging krijgen om lid te worden. In de app geeft u zelf aan in welke buurt u woont. Ook bepaalt u wie er uw profiel kan bekijken: mensen uit uw eigen buurt of ook uit omliggende wijken. De app is verder heel vrijblijvend. Mensen plaatsen er van alles. Soms komen er veel reacties op een bericht en soms niet. De app leunt ook sterk op e-mail: standaard komen er allerlei meldingen via de mail, maar dit is uit te zetten via de instellingen. De app is gratis te downloaden in de App Store voor de iPhone en iPad en de Play Store voor Android-apparaten.

Een andere app is Peerby. Deze app is bedoeld om spullen uit te lenen aan buren, of juist iets van hen te lenen. Dat is niet altijd gratis, eigenaren vragen vaak een vergoeding voor het gebruik van hun spullen. De app is gratis te downloaden. Voor bemiddeling bij waardevolle spullen vraagt Peerby om een kleine bijdrage. De app is te downloaden in de App Store voor de iPhone en iPad en de Play Store voor Android-apparaten.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.