U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Sociale media Artikel

Actief in de buurt via apps

Artikel

Kom via allerlei buurtapps makkelijk in contact met mensen uit de wijk of buurt.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
5,0 / 5 (1 stem)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 10 aug 2023

WhatsApp-groepen

Waakzame burgers informeren elkaar en de politie bijvoorbeeld via WhatsApp-groepen. WhatsApp-groepen van buren komen weleens in het nieuws. Bijvoorbeeld omdat er een inbreker is betrapt nadat oplettende buren de politie tipten. Het zijn officiële groepen van mensen uit een straat of wijk die verdachte situaties melden aan elkaar. De beheerder van de groep kan de politie inlichten of met de gemeente overleggen. De groepen zijn niet bedoeld voor sociaal contact of gezellige praatjes. Op de site https://wabp.nl/ staat meer over deze groepen. Ook zoekt u hier op of er bij u in de buurt ook zo'n groep bestaat en hoe u zich aanmeldt.

Buurtapps

Buurtapps zijn heel wat anders. Het zijn apps voor de mobiele telefoon en de tablet. Via de apps kunnen buren elkaar leren kennen, oproepjes plaatsen en spullen (uit)lenen. Ook zijn ze geschikt om nieuwe bekenden te ontmoeten uit de woonomgeving. Deze apps richten zich op sociaal contact en niet op preventie.

Nextdoor

Nextdoor is de bekendste app. Mensen kunnen via een brief of een e-mail een uitnodiging krijgen om lid te worden. In de app geeft u zelf aan in welke buurt u woont. Ook bepaalt u wie er uw profiel kan bekijken: mensen uit uw eigen buurt of ook uit omliggende wijken. De app is verder heel vrijblijvend. Mensen plaatsen er van alles. Soms komen er veel reacties op een bericht en soms niet. De app leunt ook sterk op e-mail: standaard komen er allerlei meldingen via de mail, maar dit is uit te zetten via de instellingen. De app is gratis te downloaden in de App Store voor de iPhone en iPad en de Play Store voor Android-apparaten.

Peerby

Een andere app is Peerby. Deze app is bedoeld om spullen uit te lenen aan buren, of juist iets van hen te lenen. Dat is niet altijd gratis, eigenaren vragen vaak een vergoeding voor het gebruik van hun spullen. De app is gratis te downloaden. Voor bemiddeling bij waardevolle spullen vraagt Peerby om een kleine bijdrage. De app is te downloaden in de App Store voor de iPhone en iPad en de Play Store voor Android-apparaten.

Inhoudsopgave
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven