Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Afwezigheid instellen bij Gmail

afwezigheidsmelding gmail

Met een afwezigheidsmelding op Gmail laat u familie en vrienden weten dat u momenteel niet goed bereikbaar bent.

Een afwezigheidsmelding is een bericht dat automatisch verstuurd wordt tijdens uw afwezigheid. Dit is vaak een kort berichtje, dat u van tevoren instelt. Geef bijvoorbeeld aan dat u even niet goed bereikbaar bent. Of laat eventueel weten vanaf welke datum u wel weer een antwoord kunt versturen. Als iemand u mailt, dan ontvangt deze persoon automatisch het afwezigheidsberichtje terug. Zo weten familieleden en vrienden direct dat u op dit moment niet kunt reageren. Natuurlijk hoeft niet iedereen te weten dat u op vakantie bent en dat uw huis op dat moment leeg is. Geef daarom altijd aan dat de afwezigheidsmelding alleen bij bekenden terecht mag komen.

Van 2 tot en met 9 mei ben ik minder goed bereikbaar. Vanaf 10 mei reageer ik weer op mails. Vriendelijke groet, (Uw naam)

In de webversie van Gmail werkt het op de volgende manier:

 • Ga naar www.gmail.com en log in.
 • Klik op rechtsboven op het pictogram 'Instellingen' Instellingen.
 • Klik op Alle Instellingen bekijken.
 • Scrol op het tabblad 'Algemeen' naar het onderdeel 'Automatisch antwoord'.
 • Klik op Automatisch antwoord is ingeschakeld.
 • Vul bij 'Begint' de eerste dag van uw afwezigheid in.
 • Zet een vinkje bij Laatste dag en vul daarachter de laatste dag van uw afwezigheid in.
 • Typ bij 'Onderwerp' de titel van uw bericht, bijvoorbeeld 'Vakantie' of 'Momenteel niet bereikbaar'.
 • Typ onder 'Platte tekst' uw bericht. Wat wilt u de ontvanger laten weten? Schrijf dit in het tekstvak.
 • Zet een vinkje bij Alleen een antwoord sturen naar de mensen in mijn Contacten. Zo weet u zeker dat alleen de mensen die u opgenomen hebt in uw contacten, de melding ontvangen.
 • Klik op Wijzigingen opslaan.

Afwezigheidsmelding instellen in Gmail

Het afwezigheidsbericht is ingesteld. Dit bericht wordt tijdens uw afwezigheid verstuurd naar mensen die u mailen. Aan het einde van de door u aangegeven periode, wordt het automatische antwoord stopgezet. Hebt u geen einddatum gekozen? Dan moet u de instelling wel handmatig uitzetten. Klik op het tandwiel > Instellingen. Klik bij het onderdeel 'Automatisch antwoord' op Automatisch antwoord is uitgeschakeld > Wijzigingen opslaan.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.