SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Alle bestanden in een map selecteren op één na

Bestanden in een map selecteren op één na

Wilt u vrijwel alle bestanden in een map selecteren, op eentje na? Bespaar uzelf onnodige muisklikken met deze handige tip.

Het kan frustrerend zijn om veel bestanden te moeten aanklikken in de Verkenner. U houdt de Ctrl-knop ingedrukt en klikt geduldig alle bestanden aan. En toch glippen er een paar tussenuit en ineens zijn ze allemaal weer niet geselecteerd. Heel frustrerend.

Er is een handige manier in Windows om in een map een groot aantal bestanden te selecteren. Namelijk door eerst alle bestanden aan te klikken die NIET geselecteerd hoeven te worden. Daarna keert u de selectie om. Dat werkt als volgt:

 • Start de Verkenner en open de map waarin u bestanden wilt selecteren.
 • Klik op één bestand. Dat is nu geselecteerd.
 • Klik op het tabblad Start.
 • Klik in het gedeelte 'Selecteren' op Selectie omkeren.
 • Nu zijn alle bestanden geselecteerd, op eentje na.
 • Dit werkt ook als u meer dan één bestand selecteert. Houd Ctrl ingedrukt om meerdere bestanden te selecteren en herhaal de bovenstaande stappen. Ook nu wordt alles wat u niet hebt aangeklikt, in één keer toch geselecteerd.

Wanneer handig?

Dit kan handig zijn bij het verplaatsen of kopiëren van grote hoeveelheden foto's. Bijvoorbeeld, als u ze aan het sorteren bent. Of in het algemeen bij het opruimen van de computer in mappen waarin erg veel bestanden staan. Het maakt niet uit om welke soort bestanden het gaat, deze tip werkt voor ze allemaal.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.