Menu Zoek

Ander toetsenbord instellen op Android-apparaat

ander-toetsenbord-op-android

Probeer eens een ander toetsenbord uit op een Android-smartphone of -tablet. De Play Store biedt allerlei opties.

Het toetsenbord op de Android-smartphone of -tablet neemt u waarschijnlijk aan als een vast gegeven. Het werkt zoals het werkt. Maar wist u dat het mogelijk is om een ander toetsenbord te installeren op het apparaat. Welke het prettigste typt, hangt natuurlijk af van uw voorkeuren. Probeer daarom eens een ander toetsenbord uit.

Voor Android-apparaten zijn er veel verschillende toetsenborden verkrijgbaar in de Play Store. Twee veelgebruikte toetsenborden zijn SwiftKey van Microsoft en Gboard van Google. Beide ondersteunen zaken zoals typen door woorden te ‘vegen’ en het zoeken van bewegende plaatjes. Maar er zijn ook verschillen. SwiftKey is beter aan uw wensen aan te passen in vormgeving en grootte. Terwijl Gboard erg goed is in het voorspellen van woorden die u aan het typen bent. Probeer beide eens uit om te testen welk toetsenbord u prettig vindt.

Het opzoeken en downloaden van deze toetsenborden werkt hetzelfde als het downloaden van een app uit de Play Store. Weet u nog niet hoe dat werkt? Lees dan de tip ‘App downloaden uit de Play Store (Android)’. Vervolgens moet het toetsenbord nog wel worden ingesteld.

Stel het toetsenbord, na het downloaden, als volgt in:

 • Open het overzicht met alle apps door van beneden naar boven over het scherm te vegen (Android 8.0 en hoger) of te tikken op Apps (Android 7.0 en lager).
 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Algemeen beheer.
 • Tik op Taal en invoer.
 • Tik op Virtueel toetsenbord.
 • Tik op het gewenste toetsenbord.
 • Pas eventueel de instellingen van het toetsenbord aan.

Sluit de app Instellingen en ga aan de slag met het nieuwe toetsenbord. Niet tevreden? Volg dat bovenstaande stappen om het standaard toetsenbord weer in te stellen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.