SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

App-tip: kompas op de iPhone

Kompas

Weet u altijd waar het noorden zich bevindt? Met de app Kompas op de iPhone wel!

De app Kompas zit standaard op elke iPhone en vertelt in een handomdraai waar het noorden zich bevindt en wat de coördinaten van uw locatie zijn. Daarnaast zit er ook een waterpasfunctie in de app. Hartstikke handig!

Kompas gebruiken op de iPhone

Om de app op een iPhone met iOS 10 of hoger te gebruiken doet u het volgende:

 • Open de app Kompas. Het kan zijndat de app verstopt is in het mapje 'Extra's' of 'Diensten'.
 • Geeft indien nodig de app toegang tot uw locatie. Tik op Sta toe.
 • Als u het kompas voor de eerste keer gebruikt, moet u het kompas kalibreren. In beeld verschijnt een cirkel van streepjes met daarin een rode bal. Draai de iPhone, waardoor het rode balletje alle streepjes aanraakt en daardoor inkleurt. Het kan zijn dat u de iPhone een paar keer moet draaien tot alle streepjes wit zijn. Zodra alle streepjes wit zijn, bent u klaar met kalibreren. Tijdens het gebruik van de app Kompas moet u af en toe weer kalibreren. De app geeft zelf aan wanneer u dat moet doen.
 • Zodra de app klaar is met kalibreren, komt het kompas in beeld. Het kompas staat altijd met het rode puntje naar het noorden. Draai de iPhone en het kompas zoekt steeds weer het noorden.
  App Kompas

Onder het kompas ziet u nog het aantal graden ten opzichte van het noorden, uw locatie, de coördinaten van de locatie en de hoogte waarop u zich op dat moment bevindt.

App Kompas als waterpas

In de iets oudere iPhones (ons testapparaat is een iPhone 6) heeft de Kompas-app ook de functie 'waterpas'. In de nieuwere iPhones is de waterpas een aparte app geworden. Deze gebruikt u als volgt:

 • Open de app Kompas. Het kan zijn dat de app verstopt is in het mapje 'Extra's' of 'Diensten'. Op de nieuwere iPhones opent u de app Meten.
 • Veeg naar links op het scherm en het tweede tabblad of tik op 'Waterpas'. De waterpas opent.
 • Beweeg de iPhone. Het aantal graden verandert. Op het moment dat iets waterpas is, en dus het aantal graden 0 is, wordt het scherm groen.
 • Om weer terug te keren naar het kompas, veegt u op het scherm naar rechts. Op de nieuwere iPhones veegt u omhoog om terug te gaan.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook, Twitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook, Twitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.