Menu Zoek

Een app wil mijn locatie weten, wat nu?

locatie-toestemming Sommige apps willen uw locatie weten. Daar krijgt u op Android-toestellen dan een melding van. Waarvoor is die melding en wat doet u ermee?

Een app mag en kan niet zomaar alles weten. Bij de installatie heeft een app verschillende machtigingen nodig. Denk aan een toestemming om geluid op te mogen nemen (een spraakbericht in WhatsApp) of toegang tot de camera (bijvoorbeeld om een nieuwe profielfoto te maken op Facebook). Zo is er ook een machtiging voor uw locatie.

Bij de meeste smartphones en tablets zit een gps ingebouwd. Daarmee maakt het toestel contact met satellieten, die vervolgens uw locatie bepalen. Sommige apps maken hier gebruik van. Misschien wel de meest bekende app die gps gebruikt, is Google Maps. Als Maps uw locatie weet, kan de app bijvoorbeeld een route bepalen naar huis of het vliegveld, of restaurants in de buurt aanraden. Daarnaast zijn er allerlei apps die bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde brievenbussen, tankstations of fietsroutes aanraden.

Natuurlijk wilt u niet dat zomaar iedere app toegang heeft tot uw locatie. Het is daarom verstandig om alleen apps toegang te geven die u vertrouwt. Bijvoorbeeld als het bekende apps zijn, die ook in uw omgeving veel gebruikt worden.

Is er een app die u niet vertrouwt? Dan kunt u de toegang weigeren. Bekijk bijvoorbeeld eerst eens recensies van de app of googel op ‘[naam app] + betrouwbaar’. Zo kunt u lezen wat andere gebruikers ervan vinden. Ook is het slim om regelmatig te controleren welke apps allemaal toegang hebben tot uw locatie. Een app die u niet meer gebruikt kunt u de toestemming ontzeggen.

Een voorbeeld van een locatie-machtiging is te vinden in WhatsApp. Probeer maar eens uw locatie met iemand te delen. In dit voorbeeld is er nog niet eerder toestemming gegeven aan WhatsApp.

  • Open WhatsApp.
  • Open een gesprek.
  • Tik op het icoontje van de paperclip.
  • Tik op Locatie.
  • U ontvangt het bericht 'WhatsApp heeft toegang nodig tot uw locatie om plaatsen in de buurt te verzenden.' Tik op Doorgaan.
  • Vervolgens wordt gevraagd 'WhatsApp toegang geven tot de locatie van dit apparaat?' Maak een keuze. De opties zijn:
    • Tik op Toestaan bij gebruik van app.
    • Tik op Weigeren om WhatsApp de toegang te weigeren. De volgende keer zal de vraag opnieuw gesteld worden.
    • Tik op Weigeren en niet meer vragen om WhatsApp de toegang te weigeren. Dit wordt hierna ook niet opnieuw gevraagd.
  • Nu kunt u uw locatie delen. Tik op Uw huidige locatie verzenden om dit te doen.

In iedere app werkt het eerste deel iets anders. Dat ligt er maar net aan hoe de app-maker het ontworpen heeft.

Wilt u in een overzicht zien welke apps toegang hebben tot uw locatie? Dat kan in de instellingen van het apparaat. Daar kunt u ze bekijken en eventueel de toestemming intrekken. Het overzicht staat hier:

  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Privacy.
  • Tik op Machtigingbeheer.
  • Tik op Locatie.

Hier staat een overzicht van de apps die altijd toegang hebben tot uw locatie, apps die alleen tijdens het gebruik van de app toegang hebben en apps die u geweigerd hebt. Wilt u een app de toegang ontzeggen?

  • Tik in het overzicht een app aan.
  • Er staat een ingevuld bolletje voor ‘Altijd toestaan’. Tik op Weigeren om de locatie-toegang te ontzeggen.
  • Tik op het pijltje naar links, linksboven in het scherm.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.