Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 10 maart 2024

Apps uitproberen zonder ze te installeren

0501-instant apps

Met Instant Apps voor Android zijn sommige apps uit te proberen zonder ze te installeren.

De meeste apps moeten gedownload en geïnstalleerd worden om ze te gebruiken. Dat is niet moeilijk, maar kost wel tijd. Bevalt de app niet, dan is deze met enkele handelingen weer te verwijderen.

Dat hele proces van installeren en verwijderen is met Instant Apps voor Android niet meer nodig. Als u twijfelt over het downloaden van een app, kunt u hem vooraf uitproberen zonder dat hij gedownload op uw telefoon staat. Als u hem uitgeprobeerd heeft en de app niet leuk vindt, hoeft u hem ook niet te verwijderen.

De functie Instant Apps is beschikbaar voor recente versies van Android, maar niet op alle telefoons. Of het bij u werkt, is dus een kwestie van uitproberen. Om Instant Apps te gebruiken, moet u de functie eerst activeren in de Instellingen:

 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Google > Instellingen voor Google-apps.
 • Tik op Google Play Instant.
 • Tik op de schakelaar achter 'Weblinks upgraden' om de optie aan of uit te zetten.

Is de functie ingeschakeld, dan kunt u de Instant Apps gebruiken.

 • Tik op de app Play Store.
 • Tik op een app waar u interesse in hebt.
 • Als deze te testen is via Instant Apps staat er naast 'Installeren' nu ook een knop 'Nu proberen'. Tik op Nu proberen. Lang niet alle apps hebben deze mogelijkheid, maar u kunt het met de NOS-app testen.
 • De gekozen app opent en u kunt het uitproberen.
 • Tik op het pijltje terug om weer bij de Play Store te komen.

Bevalt de app goed, installeer hem dan op de normale manier. Hoe dat moet, staat in de tip 'App downloaden uit de Play Store'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.