Menu Zoek

Autocorrectie op de Mac aanpassen

120116_mac_autocorrectie_home(1)

Met de functie 'Autocorrectie' worden op de Mac verkeerd geschreven woorden automatisch verbeterd. Handig of irritant? Zo past u Autocorrectie aan.

De spelling van woorden wordt op de Mac automatisch gecontroleerd. Verkeerd geschreven woorden zijn te herkennen aan een rood stippellijntje. U kunt het woord dan zelf verbeteren. Maar er is ook een andere optie, namelijk 'Autocorrectie'. Daarbij worden woorden die volgens de Mac fout geschreven zijn, meteen verbeterd. Onder het verbeterde woord komt dan een blauw stippellijntje te staan.

Autocorrectie op Mac

Het automatisch laten verbeteren van woorden kan handig zijn, maar kan ook tot gekke situaties leiden. Meestal wordt het woord correct verbeterd, maar soms is de functie overijverig en ontstaat er een rare zin. Het is dus belangrijk dat u wel controleert of de teksten goed gecorrigeerd zijn.

Stel zo Autocorrectie in op Mac-computers met macOS 10.12 Sierra of hoger:

  • Klik boven in het scherm op het Apple-logo.
  • Klik op Systeemvoorkeuren > Toetsenbord.
  • Klik op het tabblad Tekst.
  • Schakel Autocorrectie in en uit door voor Corrigeer spelling automatisch een vinkje te zetten of juist weg te halen.
    Uitschakelen spellingscorrectie

Op dit tabblad kunt u ook de taal instellen die gebruikt wordt voor de spellingscontrole.

  • Klik op het uitklapmenu onder 'Spelling'.
  • Klik op de gewenste taal of ga voor de optie Automatisch op taal. Dan wordt de taal waarin u schrijft automatisch herkend door de Mac. Een goede optie als u bijvoorbeeld in het Nederlands en in het Engels schrijft.
  • Klik op het bolletje met kruisje in de linkerbovenhoek om het venster te sluiten.

Het is ook mogelijk om Autocorrectie per programma in te stellen. U moet dan elke keer als u het programma start, Autocorrectie opnieuw instellen.

  • Open het gewenste programma, bijvoorbeeld Teksteditor.
  • Klik in het menu op Wijzig > Spelling en grammatica.
  • Zit een vinkje of haal het weg voor Corrigeer spelling automatisch.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.