Menu Zoek

Automatisch updates installeren op een Mac

updatemac

Geen zin om in de gaten te houden of er nieuwe updates klaarstaan? Activeer dan automatisch bijwerken op de Mac.

Apple brengt regelmatig updates uit. Het kunnen kleine verbeteringen zijn in programma's, beveiligingsupdates of een complete nieuwe versie van het besturingssysteem. Deze laatste update geeft vaak hele nieuwe mogelijkheden, voegt programma's toe of vervangt oude software door verbeterde varianten. Ook het uiterlijk wordt bij een software-update soms aangepakt. Functies als Spotlight, Time Machine, Siri en Dashboard zijn in de loop van de tijd toegevoegd. Updates zijn dus niet alleen belangrijk voor uw veiligheid, maar ook houden deze de computer bij de tijd.

Vanaf besturingssysteem Mojave kan de Mac automatisch updates downloaden én installeren. U moet dat wel instellen:

 • Klik linksboven op het Apple-logo.
 • Klik op Systeemvoorkeuren of Systeeminstellingen (macOS 13 Ventura).
 • Klik op Software-update of Algemeen > Software-update (macOS 13 Ventura).
 • Klik op Geavanceerd of klik achter 'Automatische updates' op het pictogram Informatie.
  Instellingen automatische software-updates
 • Belangrijk is dat de vinkjes aan staan bij Zoek naar updates en Installeer systeembestanden en beveiligingsupdates of Installeer beveiligingsmaatregelen en systeembestanden (macOS 13 Ventura).
 • Zet een vinkje bij Download nieuwe updates zodra beschikbaar én bij Installeer macOS-updates als u wilt dat het besturingssysteem automatisch wordt bijgewerkt. Gebruikt u alleen de standaard Apple-programma's, dan is dit handig. Gebruikt u ook programma's van andere aanbieders, houd het dan in eigen hand en kies zelf wanneer u een nieuwe versie van het besturingssysteem downloadt en installeert.
 • Zet een vinkje bij Installeer app-updates uit de App Store om automatisch programma's bij te werken.
 • Voer eventueel 'Gebruikersnaam' en 'Wachtwoord' in om toestemming te geven voor deze wijziging.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.