Menu Zoek

Beeldscherm schoonmaken

beeldscharm schoonmaken x250

Bah, het beeldscherm zit vol vlekken, vingerafdrukken en stof. Hoe krijg ik het scherm schoon zonder krassen of kapotte pixels te maken?

Er zijn allerlei schoonmaakmiddelen en schoonmaaksets voor de tv of het computerscherm. Maar die zijn meestal niet nodig om een beeldscherm schoon te krijgen. Stof en vingerafdrukken gaan er gewoon af met een zachte doek en een beetje water. Wel zo goedkoop! Houd daarbij het volgende in gedachte, ongeacht wat voor scherm het is:

 • Gebruik een schoon microvezeldoekje. Hier zitten geen (hout)vezels in die krassen kunnen veroorzaken. En ze laten geen stof achter. Gebruik dus geen keukenpapier, krant of theedoek.
 • Gebruik geen schoonmaakmiddelen waar ammoniak, alcohol, aceton of andere oplosmiddelen in zit. Laat ook de ruitenreiniger links liggen.
 • Maak het doekje niet te nat. Wring het goed uit, zodat er geen druppels meer uitlopen. Water en elektriciteit gaan immers niet goed samen. Gebruik eventuele sprays daarom ook niet direct op het scherm, maar spuit op de doek.
 • Boen niet te hard. Hard duwen kan kapotte pixels veroorzaken; zwarte stipjes in het beeld. Beter twee keer over een vies plekje gaan dan in één keer te hard.

Stofvangers zijn ze, die tv-schermen. Zeker met kleine kinderen in huis is de kans groot dat er ook weleens een vies handje op komt. Maak zo een tv-scherm (lcd, qled- of oled-scherm) schoon.

 • Zet de tv uit. Op een zwarte achtergrond is makkelijker schoonmaken.
 • Laat een warm scherm afkoelen.
 • Neem het scherm af met een droog microvezeldoekje.
 • Blijven er vlekken zitten? Maak het doekje lichtvochtig en veeg over het scherm. Is er toch echt meer nodig om het schoon te krijgen? Meng dan een klein beetje azijn met water, maak doekje ermee nat en probeer opnieuw.
 • Maak als het nodig is het scherm droog met een ander microvezeldoekje, zodat er geen watervlekjes achterblijven.

Vlekken en vette vingers zorgen voor een minder goed leesbaar scherm. Poets ze er zo af:

 • Zet de computer of laptop uit. Op een zwarte achtergrond is het makkelijker te zien waar het vuil zit.
 • Neem het scherm af met een droog microvezeldoekje.
 • Blijven er vlekken achter? Maak het doekje lichtvochtig en veeg over het scherm. Is er toch echt meer nodig om het schoon te krijgen? Meng dan een klein beetje azijn met water, maak de doek nat en probeer opnieuw.
 • Maak indien nodig het scherm droog met een ander microvezeldoekje, zodat er geen watervlekjes achterblijven.

Een Apple-apparaat schoonmaken gaat op dezelfde manier als hierboven uitgelegd. De enige uitzondering geldt voor schermen met zogenaamde nanotextuur. Die spiegelen minder. Om dat voor elkaar te krijgen wordt er op nanometerniveau in het glas ‘gesneden’. Het is dus niet helemaal glad. Op dit moment zijn dat soort schermen er alleen voor iMac, Apple Studio Display of Apple Pro Display. Apple raadt hiervoor aan om alleen het meegeleverde schoonmaakdoekje te gebruiken. Maak voor een grondigere schoonmaakbeurt de doek vochtig met een oplossing van zeventig procent isopropylalcohol (IPA).

Geef ook de smartphone of tablet een schoonmaakbeurt. Als er íets vaak aangeraakt wordt, is het dat scherm wel.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.