Menu Zoek

Bestemming verkorte link controleren

phishing herkennen aan url 250x

Websites en sociale media verwijzen vaak via verkorte url's naar webpagina’s. Maar hoe weet u dan waar de link naartoe gaat?

Webadressen van webpagina’s zijn vaak lang. Om ruimte te besparen gebruiken websites en sociale media vaak verkorte links. De webdienst Bitly maakt van de url http://www.seniorweb.nl/artikel/kopieren-en-plakken-tussen-apple-apparaten bijvoorbeeld https://bit.ly/3rPwMXe.

Een nadeel van ingekorte links is dat internetgebruikers niet direct zien naar welke webpagina de link leidt. Daardoor zien ze ook niet of de site wel betrouwbaar is. Gelukkig kun je de bestemming van verkorte webadressen achterhalen.

Bitly (www.bitly.com) is een veelgebruikte webdienst voor het verkorten van webadressen. Een weblink van deze webdienst is bijvoorbeeld https://bit.ly/3rPwMXe. Controleer zo de bestemming van een Bitly-link:

 • Plak de Bitly-link in de adresbalk van de browser.
 • Voeg een plusteken aan het ingekorte webadres toe. Er staat dan bijvoorbeeld https://bit.ly/3rPwMXe+
 • Druk op de Enter-toets (pc) of op Ga, Ger. of Return (mobiel apparaat).

Er opent een veilige webpagina waarop het volledige webadres staat vermeld.

TinyURL (www.tinyurl.com) is een andere bekende webdienst voor het inkorten van webadressen. Een weblink van deze webdienst is bijvoorbeeld https://tinyurl.com/fa2fmbv8. Controleer zo de bestemming van een TinyURL-link:

 • Plak de TinyURL-link in de adresbalk van de browser.
 • Voeg aan het begin van de link het Engelse woord ‘preview’ toe. Er staat dan bijvoorbeeld https://preview.tinyurl.com/fa2fmbv8
 • Druk op de Enter-toets (pc) of op Ga, Ger. of Return (mobiel apparaat).

Er opent een veilige webpagina waarop het volledige webadres staat vermeld.

Er zijn nog veel meer webdiensten om webadressen te verkorten. Controleer de veiligheid van een url via de Nederlandse website Checkjelinkje.nl. Plak de link in het lege invoerveld en klik/tik op het pijltje. Het volledige webadres verschijnt in beeld.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.