Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Bewijzen dat ik geen robot ben

recaptchaandroid

Op veel websites moet u bewijzen dat u geen robot bent met reCAPTCHA. Waarom is dat en hoe gaat het precies in zijn werk?

Veel websites maken gebruik van invoervelden om reacties achter te laten. Denk hierbij aan een reactiemogelijkheid onder artikelen of een mailformulier om contact op te nemen met de organisatie. Helaas maken speciale robots die het internet afspeuren misbruik van deze invoervelden. Hierdoor verschijnen ongewenste reacties op een webpagina of ontvangt het bedrijf achter de website ongewenste mail. Om dat te voorkomen maken veel websites gebruik van reCAPTCHA.

Het internetbedrijf Google ontwikkelde reCAPTCHA. Daarmee wil het bedrijf ongewenst gebruik van webformulieren tegenaan. Dit hulpmiddel controleert bij het invullen van een formulier of dat wordt gedaan door een mens of een robot. Reacties van een robot worden eruit gefilterd, zodat alleen échte reacties binnenkomen. De manier waarop een reCAPTCHA-filter zijn werk doet, kan per website verschillen. Hieronder leggen we de varianten uit.

In de eerste versies van reCAPTCHA moest de websitebezoeker letters of cijfers overtypen. Heel gebruiksvriendelijk was dat niet. Want de letters en cijfers waren niet alleen voor robots, maar ook voor mensen vaak niet goed te lezen. Deze vorm van identificatie, is verouderd en zult u niet veel meer tegenkomen tijdens het surfen. Ziet u het nog ergens? Dan kunt u met een gerust hart de letters overnemen en het formulier versturen.

Bij een nieuwere variant bent u met één klik klaar. Onderaan een formulier moet u dan een vinkje zetten voor I’m not a robot. Dat is Engels voor ‘Ik ben geen robot’. De kans is groot dat u deze manier van identificeren nog wel tegenkomt.

Aanvinken Ik ben geen robot

Mochten er na deze controle toch twijfels zijn of het wel om een mens gaat kan een extra stap volgen. Dan verschijnt een venster met afbeeldingen. Er wordt gevraagd om alle afbeeldingen met een bepaald voorwerp, zoals stoplichten of auto's, aan te klikken. Vervolgens klikt u op Verifiëren.

Afbeeldingen aanvinken

Eind 2018 introduceerde Google een nog gebruiksvriendelijker variant van reCAPTCHA. Het identificatieproces gebeurt dan op de achtergrond. De websitebezoeker heeft niet eens door dat het gebeurt en hoeft zelf ook niets te doen.

Het kan zijn dat ReCAPTCHA niet werkt en het versturen van het formulier niet lukt. De kans is groot dat het dan komt door een extensie die u gebruikt in de browser. Een extensie is een uitbreiding met extra functies voor de browser. Een voorbeeld van een extensie is een adblocker voor het blokkeren van advertenties op internet. Deze extensies moeten dan uitgezet worden. Lees hierover meer in de artikelen 'Extensies in Chrome' en 'Extensies vinden en installeren'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.