Menu Zoek

Bewijzen dat ik geen robot ben

recaptchaandroid

Op veel websites moet u bewijzen dat u geen robot bent. Waarom is dat en hoe gaat het precies in zijn werk?

Veel websites hebben invoervelden waar internetters iets kunnen typen. Denk aan een reactiemogelijkheid onder artikelen of een mailformulier om contact op te nemen met een organisatie. Speciale robots die het internet afspeuren maken misbruik van deze invoervelden. Hierdoor verschijnen ongewenste reacties op een webpagina of ontvangt het bedrijf achter de website ongewenste mail.

Om ongewenste reacties te voorkomen gebruiken veel websites reCAPTCHA, ontwikkeld door Google. Dit hulpmiddel filtert reacties van robots eruit. Hoe? Dat kan per website verschillen.

In de eerste versies van reCAPTCHA moest de websitebezoeker letters of cijfers overtypen. Heel gebruiksvriendelijk was dat niet. Want de letters en cijfers waren niet alleen voor robots, maar ook voor mensen vaak niet goed te lezen. Deze vorm komen we nu niet veel meer tegen.

Bij een nieuwere variant moeten internetters een vinkje zetten voor I’m not a robot. Dat is Engels voor ‘Ik ben geen robot’. De kans is groot dat u deze manier van identificeren nog wel tegenkomt.

Ik ben geen robot

Als er na deze controle toch twijfels zijn, volgt er een extra stap. De internetter moet dan afbeeldingen aanklikken met een bepaald voorwerp erin. Zoals stoplichten of auto's. Vervolgens klikken ze op Verifiëren.

Afbeeldingen aanvinken

Als ReCAPTCHA niet werkt, dan komt dit waarschijnlijk door een extensie in de browser. Bijvoorbeeld een adblocker voor het blokkeren van advertenties op internet. Zet deze extensies dan uit. Lees hierover meer in de artikelen 'Extensies in Chrome' en 'Extensies vinden en installeren'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.