Bewijzen dat ik geen robot ben

Op veel websites moet u bewijzen dat u geen robot bent met reCAPTCHA. Waarom is dat en hoe gaat het precies in zijn werk?
Ongewenste spam
Veel websites maken gebruik van invoervelden om reacties achter te laten. Denk hierbij aan een reactiemogelijkheid onder artikelen of een mailformulier om contact op te nemen met de organisatie. Helaas maken speciale robots die het internet afspeuren misbruik van deze invoervelden. Hierdoor verschijnen ongewenste reacties op een webpagina of ontvangt het bedrijf achter de website ongewenste mail. Om dat te voorkomen maken veel websites gebruik van reCAPTCHA.
Wat is reCAPTCHA?
Het internetbedrijf Google ontwikkelde reCAPTCHA. Daarmee wil het bedrijf ongewenst gebruik van webformulieren tegenaan. Dit hulpmiddel controleert bij het invullen van een formulier of dat wordt gedaan door een mens of een robot. Reacties van een robot worden eruit gefilterd, zodat alleen échte reacties binnenkomen. De manier waarop een reCAPTCHA-filter zijn werk doet, kan per website verschillen. Hieronder leggen we de varianten uit.
Letters overtypen
In de eerste versies van reCAPTCHA moest de websitebezoeker letters of cijfers overtypen. Heel gebruiksvriendelijk was dat niet. Want de letters en cijfers waren niet alleen voor robots, maar ook voor mensen vaak niet goed te lezen. Deze vorm van identificatie, is verouderd en zult u niet veel meer tegenkomen tijdens het surfen. Ziet u het nog ergens? Dan kunt u met een gerust hart de letters overnemen en het formulier versturen.
Ik ben geen robot
Bij een nieuwere variant bent u met één klik klaar. Onderaan een formulier moet u dan een vinkje zetten voor I’m not a robot. Dat is Engels voor ‘Ik ben geen robot’. De kans is groot dat u deze manier van identificeren nog wel tegenkomt.
Mochten er na deze controle toch twijfels zijn of het wel om een mens gaat kan een extra stap volgen. Dan verschijnt een venster met afbeeldingen. Er wordt gevraagd om alle afbeeldingen met een bepaald voorwerp, zoals stoplichten of auto's, aan te klikken. Vervolgens klikt u op Verifiëren.
Op de achtergrond
Eind 2018 introduceerde Google een nog gebruiksvriendelijker variant van reCAPTCHA. Het identificatieproces gebeurt dan op de achtergrond. De websitebezoeker heeft niet eens door dat het gebeurt en hoeft zelf ook niets te doen.
ReCAPTCHA werkt niet
Het kan zijn dat ReCAPTCHA niet werkt en het versturen van het formulier niet lukt. De kans is groot dat het dan komt door een extensie die u gebruikt in de browser. Een extensie is een uitbreiding met extra functies voor de browser. Een voorbeeld van een extensie is een adblocker voor het blokkeren van advertenties op internet. Deze extensies moeten dan uitgezet worden. Lees hierover meer in de artikelen 'Extensies in Chrome' en 'Extensies vinden en installeren'.