Artikel

Internetoplichting, welke soorten zijn er?

Nepmails, neptelefoontjes, identiteitsfraude, handelsfraude en chatfraude via WhatsApp. Dat zijn de voornaamste trucs van oplichters.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,8 / 5 (89 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 28 mei 2024

Nepmails (phishing)

Phishing betekent het hengelen of vissen naar gevoelige informatie. Internetcriminelen proberen u via een mail, sms of WhatsApp-bericht te lokken naar een valse website van een bank. Het lijkt net of het bericht van uw bank zelf is en de nagemaakte site lijkt vaak echt. Maar in werkelijkheid zitten criminelen erachter. Zij hopen dat mensen op de nepwebsite hun gebruikersnaam, wachtwoord en andere informatie invullen. En zo staat u nietsvermoedend uw gegevens af. Het gevolg? Fraudeurs plunderen de bankrekening.

Neptelefoontjes

Iemand doet zich aan de telefoon voor als bankmedewerker of helpdeskmedewerker van Microsoft. Neptelefoontjes zijn een beproefde manier van oplichters om geld of persoonlijke gegevens te ontfutselen.

Identiteitsfraude

Oplichters stelen persoonsgegevens, zoals naam, adres, burgerservicenummer en het paspoortnummer. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld een bankrekening openen of bij webwinkels producten bestellen. Voorkom identiteitsfraude, let goed op waar u persoonsgegevens deelt.

Chatfraude (bekende in nood)

Een oplichter doet zich voor als een bekende en neemt contact op. Hij of zij geeft aan in nood te zitten en heeft geld nodig. Deze 'vriend' vraagt of u geld overmaakt naar een rekening waar hij nog wel bij kan. Maar in werkelijkheid weet de echte bekende hier niks vanaf: het is oplichting. Deze vorm van oplichting heet ook wel vriend-in-noodfraude. Het komt het vaakst voor via WhatsApp, maar kan ook via andere sociale media plaatsvinden.

Handelsfraude

Let goed op waar of van wie u iets koopt. Overal waar handel is, ruiken oplichters kansen. Vertrouwt u een Tikkie-betaalverzoek niet, controleer dan of het echt is. Let op bij handelen op Marktplaats en weet waar u webwinkelt!

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven