Menu Zoek

Op sociale media? Herken de oplichter!

fraude sociale media
Ook oplichters zitten op WhatsApp, Facebook en Instagram. Weet wat ze daar uitspoken en herken hun valse trucs.

Wat is vriend-in-noodfraude? Een oplichter stuurt dan eigenlijk altijd eerst een berichtje als: ‘Hoi mam, mijn telefoon is kapot. Dit is mijn nieuwe nummer, het oude kun je wissen.’ Vervolgens geeft diegene een reden waarom hij geld nodig heeft. En dringend ook, de oplichter zet zijn slachtoffer onder flinke (tijds)druk. Maar als het geld overgemaakt is, komt er geen reactie meer vanaf het ‘nieuwe nummer’. Lees het artikel over oplichters op WhatsApp en voorkom dat u slachtoffer wordt.

Trouwens, vriend-in-noodfraude kan ook gebeuren via andere sociale media zoals Facebook (Messenger) of Instagram (via de privé-chat).

Daarnaast proberen oplichters WhatsApp te hacken. Dat doen ze door mensen de activatiecode te ontfutselen. Als dat lukt, kunnen zij iemands WhatsApp overnemen en mensen uit de contactenlijst benaderen.

Net als op WhatsApp proberen oplichters ook op Facebook om accounts te hacken. Als dat lukt, kunnen ze zich voordoen als de gehackte persoon. Daarnaast versturen ze nepmails uit naam van Facebook. En kunnen ze datingfraude plegen.

Phishing

Een mail van Meta (het bedrijf achter Facebook) gekregen dat er een probleem is met uw account? Vertrouw het niet. Via een link in de e-mail is dat probleem zogenaamd op te lossen. Maar de mail is nep en de ingevulde gegevens komen bij de oplichters terecht. Het is phishing.

Virus

Let ook op bij mensen die een link sturen in Messenger, de chatdienst van Facebook. Zo kan een virus op de computer belanden.

Datingfraude

Met een nepprofiel proberen oplichters op Facebook geld los te peuteren door iemand het hof te maken. Het contact kan weken of maanden duren voordat de vraag om geld komt. Oplichters leggen contact via een datingsite of andere site, zoals een forum. Daarna vragen ze om contact te houden via een ander kanaal als Facebook, e-mail of WhatsApp. Meestal gaat datingfraude zo:

De oplichter doet of hij op zoek is naar een relatie. Om één of andere reden is hij in het buitenland. Vaak heeft hij een zielig verhaal over zijn (thuis)situatie. Hij pakt het slachtoffer in met vleierij. Om elkaar te kunnen ontmoeten, moet eerst een probleem opgelost worden. En daar is geld voor nodig dat hij niet heeft. Bijvoorbeeld om een vliegticket te kunnen kopen of voor een duur proces bij de (buitenlandse) overheid. Het slachtoffer maakt het bedrag over. Maar de oplichter heeft een smoes en komt niet opdagen. Ook daarna blijft hij geld nodig hebben. Tot een ontmoeting komt het nooit en de gever ziet het geld niet meer terug.

Lees op politie.nl wat kunt u doen om datingfraude te voorkomen.

Fraude op Instagram gebeurt vooral via de privé-chat van de app. Denk aan linkjes die leiden naar een pagina waar u moet inloggen of iets anders moet invullen. Komt zo'n berichtje uit het niets en van een onbekend profiel? Dan is het zeker phishing. Ook kunnen datingfraude en vriend-in-noodfraude (zie vorige alinea's) voorkomen op Instagram.

Weggeefacties

Soms worden Instagramgebruikers geselecteerd als winnaar van een weggeefactie. Om de prijs te krijgen moet de ontvanger eerst een klein bedrag overmaken voor de verzendkosten. Maar het pakket komt nooit. Weg geld. Of de ontvanger moet eerst wat gegevens invullen op een (nep)website. Dat is phishing. En oplichters gebruiken de buitgemaakte informatie voor andere oplichting.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.