U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Internet Artikel

Op sociale media? Herken de oplichter!

Artikel

Ook oplichters zitten op WhatsApp, Facebook en Instagram. Weet wat ze daar uitspoken en herken hun valse trucs. 

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,7 / 5 (20 stemmen)
Nynke Vermaat
Nynke Vermaat
Gewijzigd op 25 jul 2024

WhatsAppfraude: vriend-in-noodfraude

Bij vriend-in-noodfraude stuurt een oplichter eigenlijk altijd eerst een berichtje als: ‘Hoi mam, mijn telefoon is kapot. Dit is mijn nieuwe nummer, het oude kun je wissen.’ Vervolgens geeft diegene een reden waarom hij geld nodig heeft. En dringend ook, de oplichter zet zijn slachtoffer onder flinke (tijds)druk. Maar als het geld overgemaakt is, komt er geen reactie meer vanaf het ‘nieuwe nummer’. Lees het artikel over oplichters op WhatsApp en voorkom dat u slachtoffer wordt.

Trouwens, vriend-in-noodfraude kan ook gebeuren via andere sociale media zoals Facebook (Messenger) of Instagram (via de privé-chat). 

Daarnaast proberen oplichters WhatsApp te hacken. Dat doen ze door mensen de activatiecode te ontfutselen. Als dat lukt, kunnen zij iemands WhatsApp overnemen en mensen uit de contactenlijst benaderen. 

Oplichting via Facebook: phishing en dating

Net als op WhatsApp proberen oplichters ook op Facebook om accounts te hacken. Als dat lukt, kunnen ze zich voordoen als de gehackte persoon. Daarnaast versturen ze nepmails uit naam van Facebook. En kunnen ze datingfraude plegen. 

Phishing 

Een mail van Meta (het bedrijf achter Facebook) gekregen dat er een probleem is met uw account? Vertrouw het niet. Via een link in de e-mail is dat probleem zogenaamd op te lossen. Maar de mail is nep en de ingevulde gegevens komen bij de oplichters terecht. Het is phishing

Virus

Let ook op bij mensen die een link sturen in Messenger, de chatdienst van Facebook. Zo kan een virus op de computer belanden. Klik niet op links die u uit het niets ontvangt.

Datingfraude 

Met een nepprofiel proberen oplichters op Facebook geld los te peuteren door iemand het hof te maken. Het contact kan weken of maanden duren voordat de vraag om geld komt. Oplichters leggen contact via een datingsite of andere site, zoals een forum. Daarna vragen ze om contact te houden via een ander kanaal als Facebook, e-mail of WhatsApp. Meestal gaat datingfraude zo: 

De oplichter doet of hij op zoek is naar een relatie. Om één of andere reden is hij in het buitenland. Vaak heeft hij een zielig verhaal over zijn (thuis)situatie. Hij pakt het slachtoffer in met vleierij. Om elkaar te kunnen ontmoeten, moet eerst een probleem opgelost worden. En daar is geld voor nodig dat hij niet heeft. Bijvoorbeeld om een vliegticket te kunnen kopen of voor een duur proces bij de (buitenlandse) overheid. Het slachtoffer maakt het bedrag over. Maar de oplichter heeft een smoes en komt niet opdagen. Ook daarna blijft hij geld nodig hebben. Tot een ontmoeting komt het nooit en de gever ziet het geld niet meer terug. 

Lees op politie.nl wat kunt u doen om datingfraude te voorkomen.

Oplichting via Instagram: weggeefacties

Fraude op Instagram gebeurt vooral via de privé-chat van de app. Denk aan linkjes die leiden naar een pagina waar u moet inloggen of iets anders moet invullen. Komt zo'n berichtje uit het niets en van een onbekend profiel? Dan is het zeker phishing. Ook kunnen datingfraude en vriend-in-noodfraude (zie vorige alinea's) voorkomen op Instagram.

Weggeefacties 

Soms worden Instagramgebruikers geselecteerd als winnaar van een weggeefactie. Om de prijs te krijgen moet de ontvanger eerst een klein bedrag overmaken voor de verzendkosten. Maar het pakket komt nooit. Weg geld. Of de ontvanger moet eerst wat gegevens invullen op een (nep)website. Dat is phishing. En oplichters gebruiken de buitgemaakte informatie voor andere oplichting.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven