Menu Zoek

Chatbericht sturen op Facebook

210717_facebook_privebericht

Iets persoonlijks delen met een Facebookvriend? Doe dat via een privébericht. Zit diegene op dat moment ook op Facebook, dan kunt u direct chatten.

Facebookvrienden zien veel van wat u allemaal op het platform doet. Denk aan het plaatsen van berichten op de Tijdlijn. Of de reacties die u bijvoorbeeld onder een interessant artikel in het Nieuwsoverzicht plaatst. Soms wilt u bepaalde informatie wel met iemand delen, maar niet dat anderen meelezen. Het is dan ook mogelijk om naar een Facebookvriend een privébericht te sturen. Dit wordt ook wel persoonlijk bericht of pb genoemd.

Stuur zo een privébericht naar een Facebookvriend:

 • Ga naar Facebook.com en log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.
 • Klik in de menubalk op Messenger, het pictogram van een tekstballon.
 • Klik rechtsboven op het pictogram van een vierkantje met daarin een potlood.
 • Een chatvenster verschijnt. Typ achter 'Aan' de naam van de Facebookvriend.
 • Klik op de vriend om het gesprek te starten.
 • Klik in de tekstbalk waar 'Aa' staat en typ een bericht.
 • Druk op de Enter-toets om het bericht te sturen.

Het kan even duren voor u antwoord krijgt. Bijvoorbeeld omdat degene niet op Facebook aanwezig is. Klik dus gerust op het kruisje van het gesprek. De berichten blijven gewoon staan. Het chatvenster opent vanzelf wanneer u een bericht terugkrijgt.

In de Facebook-app voor smartphones en tablets zit de chatfunctie niet. Hier heeft Facebook namelijk een aparte app voor: Messenger. Gebruikers kunnen via die app gemakkelijk en op elk moment van de dag privéberichten sturen naar anderen. Lees hier hoe dat werkt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.