Menu Zoek

Dagelijks nieuws uit de laatste oorlogsjaren

75 jaar bevrijding(1)

Houd met de NOS-site '75 jaar bevrijding' dagelijks het nieuws bij uit de Tweede Wereldoorlog. En volg zo de bevrijding van Nederland van dag tot dag.

In 2019 en 2020 herdachten we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, destijds 75 jaar geleden. Speciaal voor deze gelegenheid ontwikkelde de NOS een site waarop dagelijks het nieuws uit die tijd te volgen was, alsof het vandaag plaatsvond. Vandaag de dag staan al deze eerder geplaatste nieuwsberichten bij elkaar en zijn online te lezen en te bekijken.

De site heeft een rijk archief aan foto's en filmpjes, bijvoorbeeld over de slag om Aken. De Duitse stad die na een wekenlange strijd op 21 oktober 1944 in handen kwam van de geallieerden. De NOS gebruikte bij de berichtgeving bronnen die destijds nog niet beschikbaar waren, zoals latere ooggetuigen, gecensureerd nieuws, vrijgegeven archieven of militair-strategische informatie.

Lees op de site onder andere over 46 verzetsstrijders die op 24 oktober 1944 werden bevrijd uit een Rotterdamse gevangenis. Of scrol door boeiende verhalen over marineschepen uit Curaçao die naar Europa komen om ingezet te worden in de strijd tegen nazi-Duitsland. Ook zijn er een aantal zogenoemde 'Bevrijdingsjournaals' te bekijken over de landingen in Normandië tot en met de capitulatie van Japan.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.