Menu Zoek

Wat zijn lifehacks en waar vind ik ze?

mobielinrijst rond

Lifehacks zijn handigheidjes die het leven makkelijker maken. Van de beste manier om een granaatappel te snijden tot een truc om een nat geworden smartphone aan de praat te krijgen. Het internet staat er vol mee.

Per ongeluk rode wijn gemorst op een wit vloerkleed? Uw smartphone in een plas water laten vallen? Of op zoek naar de beste manier om een koffer in te pakken? Geen zorgen, het internet weet raad! Er zijn hier namelijk talloze lifehacks (Engels, spreek uit: laifheks) te vinden. Schoonmaaktrucjes die we vroeger gewoon van oma leerden, maar ook hypermoderne computerhandigheidjes. Tips waarvan je als lezer denkt: had ik dit maar eerder geweten! Maar waar zijn al deze tips te vinden? We zetten de handigste lifehacks-sites op een rijtje.

Typ #lifehack, #lifehacks of #lifehacking in de zoekbalk op Twitter, Facebook of Instagram en er verschijnt een stortvloed aan handigheidjes. Bijvoorbeeld hoe je verpakkingsmateriaal zo kunt scheiden dat elk onderdeel te recyclen is. Of hoe je makkelijk een sinaasappel eet.

Op omaweetraad.nl staan honderden adviezen en tips, variërend van 'een aangekoekte pan schoonmaken' tot aan tientallen tips tegen zweetvoeten. De lifehacks zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Zoals vlekken, huis en tuin, gezondheid, keuken en hobby. Handig is ook de zoekfunctie. Typ een trefwoord in het zoekbalk en krijg alle tips over dat onderwerp.

Op lifehacking.nl staat een top 100 van beste lifehacks. Althans, dat vinden de makers. En hoewel de lijst al enkele jaren oud is, zijn alle tips nog net zo handig. Een elastiek om een verfblik spannen om de kwast goed af te kunnen vegen, bijvoorbeeld. Of een manier om nooit meer uw afstandsbediening kwijt te raken. Hint: klittenband! Ook vonden we hier een handige digitale tip: gebruik bij het kiezen van een wachtwoord letters met accenten zoals de ‘ñ’ of ‘ø’ om te voorkomen dat iemand uw wachtwoord raadt.

Ook tipsenweetjes.nl heeft een categorie lifehacks. De tips zijn erg divers en worden regelmatig geüpdatet. Lees hoe u kunt checken of uw schoenen aan vervanging toe zijn, waar vaseline allemaal goed voor is en hoe u kleding kreukvrij krijgt zonder strijkijzer. Stiekem zijn we fan: al was het maar vanwege de tip over vijf spelletjes die je kunt spelen met enkel pen en papier.

Thegreenguide.nl is een persoonlijk blog van bewustzijnscoach Mariëlle. Op haar pagina www.thegreenguide.nl/duurzamer-leven geeft ze liefst 101 tips voor een duurzamer leven. Ze adviseert bijvoorbeeld om meer in kringloopwinkels te kopen in plaats van altijd maar nieuwe spullen te willen. Vervoersbewijzen aan te schaffen via de NS-app in plaats van papieren kaartjes te gebruiken, of ‘gebruik food huggers in plaats van aluminiumfolie of plastic om eten nog even goed te houden’ en ‘Zet het internet op je mobiel uit als je je telefoon niet gebruikt. Minder snel leeg = minder opladen.’

Lifehacker.com is weliswaar Engelstalig, maar daarom niet minder interessant. Hacks zijn universeel en daardoor net zo bruikbaar van een niet-Nederlandse site. Zeker als ze voorzien zijn van foto’s of video. Tips variëren van keukenhacks tot fitnesstips en van bespaarslimmigheidjes tot opvoedtrucjes. Tortellini in de Airfryer? Lifehacker legt uit hoe.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.