Menu Zoek

Wat zijn lifehacks en waar vind ik ze?

mobielinrijst rond

Lifehacks zijn trucjes die het leven makkelijker maken. Bijvoorbeeld hoe je een granaatappel het beste snijdt. Het internet staat er vol mee.

Per ongeluk rode wijn gemorst op een wit vloerkleed? Uw smartphone in een plas water laten vallen? Of op zoek naar de beste manier om een koffer in te pakken? Geen zorgen, het internet weet raad! Er zijn hier namelijk talloze lifehacks (Engels, spreek uit: laifheks) te vinden. Schoonmaaktrucjes die we vroeger gewoon van oma leerden, maar ook hypermoderne computerhandigheidjes. Tips waarvan je als lezer denkt: had ik dat maar eerder geweten! Maar vind je al die tips? We zetten de handigste lifehacks-sites op een rijtje.

Typ #lifehack, #lifehacks of #lifehacking in de zoekbalk op X, Facebook of Instagram en er verschijnt een stortvloed aan handigheidjes. Bijvoorbeeld hoe je verpakkingsmateriaal zo kunt scheiden dat elk onderdeel te recyclen is. Of hoe je makkelijk een sinaasappel eet. Ook YouTube.com is een enorme bron van lifehackfilmpjes. Gebruik hier de zoekwoorden 'lifehack' of 'life hack'.

Op omaweetraad.nl staan honderden adviezen en tips, variërend van 'een aangekoekte pan schoonmaken' tot aan tientallen tips tegen zweetvoeten. De lifehacks zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Zoals vlekken, huis en tuin, gezondheid, keuken en hobby. Handig is ook de zoekfunctie. Typ een trefwoord in de zoekbalk en krijg alle tips over dat onderwerp.

Ook tipsenweetjes.nl heeft een categorie lifehacks. De tips zijn erg divers en er komen regelmatig nieuwe bij. Lees hoe u kunt checken of uw schoenen aan vervanging toe zijn. Of waar vaseline allemaal goed voor is en hoe u kleding kreukvrij krijgt zonder strijkijzer. Stiekem zijn we fan: al was het maar vanwege de tip over vijf spelletjes die je kunt spelen met enkel pen en papier.

Lifehacker.com is weliswaar Engelstalig, maar daarom niet minder interessant. Hacks zijn universeel en daardoor net zo bruikbaar van een niet-Nederlandse site. Zeker als ze voorzien zijn van foto’s of video. Tips variëren van keukenhacks tot fitnesstips en van bespaarslimmigheidjes tot opvoedtrucjes. Tortellini in de Airfryer? Lifehacker legt uit hoe.

Ook Engelstalig maar superleuk om te zien zijn de historische tips van sigarettenmerk Gallagher. Wie ruim honderd jaar geleden een pakje sigaretten kocht in de Verenigde Staten, vond in het pakje vaak ook een leuk plaatje. New York Public Library digitaliseerde honderd van deze plaatjes met ouderwetse lifehacks. Ze dateren van ongeveer 1900, maar zijn vandaag de dag nog prima te gebruiken. Bijvoorbeeld: hoe bewaar je verfkwasten of hoe haal je twee in elkaar geklemde glazen uit elkaar. Er is zelfs een tip met de titel 'How to clean a mackintosh'. Het gaat hierbij natuurlijk niet om de computer...

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.