Menu Zoek

Document als pdf bewaren op een Mac

in pdf zoeken op mac

Mac-gebruikers slaan documenten in een handomdraai als pdf-bestand op. Hoe werkt dat en waarom is het handig?

Het pdf-formaat is een universele bestandsindeling voor documenten, dat ervoor zorgt dat een document op elke computer, tablet of telefoon er hetzelfde uitziet. Ook maakt het niet uit met welk programma het bestand is geopend. Wilt u een pdf-bestand afdrukken, dan maakt het geen verschil welke printer u gebruikt: de afdruk is bij elke printer hetzelfde.

Wilt u wijzigingen in een pdf-bestand aanbrengen, dan is een speciaal programma nodig. Bovendien kan de maker van de pdf het bestand beveiligen tegen wijzigingen. Dat is een groot verschil met bijvoorbeeld Word-documenten waarvan de inhoud overal en door iedereen makkelijk kan worden aangepast. Pdf’jes lenen zich daarom prima voor het uitwisselen van formulieren, rapporten, facturen en handleidingen.

Op elke Mac staat standaard het programma Pages. Hiermee kunnen Mac-bezitters tekstdocumenten maken, afbeeldingen toevoegen en van een mooie opmaak voorzien. Bent u tevreden over het resultaat en wilt u het project tot in de eeuwigheid ‘bevriezen’? Bewaar het document dan als pdf-bestand.

  • Zorg dat het document in Pages is geopend. Zoek daarvoor het tekstdocument op in Finder en rechtsklik erop > Open met > Pages.
  • Klik in de menubalk op Archief > Exporteer naar > Pdf.

Document bewaren als pdf-bestand in Pages

  • Kies bij 'Beeldkwaliteit' hoe hoog de kwaliteit moet zijn. Er is keuze uit ‘Goed’, ‘Beter’ of ‘Best’. Hoe hoger de kwaliteit, hoe groter het bestand van het pdf-document.
  • In Pages bepalen gebruikers zelf of ze eventuele aantekeningen in het pdf-document willen opslaan. Beslis naar eigen inzicht of u de onderdelen ‘Inclusief opmerkingen’ en ‘Inclusief slimme annotaties’ aanvinkt. Het is ook nog mogelijk om het pdf-document met een wachtwoord te beveiligen.
  • Klik op Bewaar.
  • Typ een bestandsnaam.
  • Kies eventueel een andere plek om het bestand op te slaan.
  • Klik op Exporteer.

Ook bij gebruik van een ander programma, zoals bijvoorbeeld Word of een internetbrowser, is de kans groot dat u het document als pdf-bestand kunt opslaan. Klik in de menubalk op Archief en kijk of u de optie Exporteer als pdf kunt vinden. Geen resultaat? Open dan de printinstellingen via Archief > Druk af en controleer of u het document als pdf-bestand kunt opslaan. Ook de populaire tekstverwerker Word kan documenten als pdf opslaan.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.