Menu Zoek

Veilig wachtwoord maken en onthouden

wachtwoord

Een sterk wachtwoord is lang en ingewikkeld. Moeilijk te kraken, maar vaak ook lastig te onthouden. Gebruik de truc uit dit artikel en maak veilige wachtwoorden die u kunt onthouden.

Een wachtwoord vormt de sleutel tot een account. En zoals u graag de voordeur goed op slot houdt, wilt u ook internetcriminelen buiten de deur houden. Daarom is het van belang wachtwoorden te gebruiken die niet te raden of te kraken zijn. Dus '12345678' of 'wachtwoord' vallen af.

Waaraan voldoet een sterk wachtwoord? Maak altijd een combinatie van de volgende elementen:

  • Kleine letters (a-z)
  • Hoofdletters (A-Z)
  • Cijfers (0-9)
  • Speciale tekens (zoals: #$%&*?)

Hoe meer tekens u gebruikt, hoe beter het wachtwoord.

Een wachtwoord dat haast niet te kraken is, noemt men een sterk wachtwoord. Het bestaat dus uit een reeks willekeurige letters, cijfers en speciale tekens. Hoe langer deze reeks is, hoe beter. Maar probeer zo'n moeilijk wachtwoord maar eens te onthouden... Bedenk daarom een schema dat u overal toepast. Dit kan van alles zijn. Dit schema kunt u gerust ergens opschrijven en bewaren als geheugensteuntje. Een voorbeeld van een schema is:

[willekeurig woord] [geluksgetal] [Naam website in kleine letters] [Postcode] [Leesteken]

Het wachtwoord voor respectievelijk Gmail, SeniorWeb of DigiD zou er dan zo uitzien:

  • Aardappelpuree8gmail3500AE!
  • Aardappelpuree8seniorweb3500AE!
  • Aardappelpuree8digid3500AE!

Op die manier maakt u wachtwoorden die van elkaar verschillen, lang zijn én die u kunt onthouden. Natuurlijk is bovenstaand schema een willekeurig voorbeeld. U kunt zelf allerlei combinaties bedenken die u makkelijk onthoudt. Voelt het niet veilig om zo'n (voorspelbaar) schema toe te passen? Stel dan ook tweestapsverificatie in. Dat is kort gezegd een tweede controle. Nadat u het zelfgekozen wachtwoord hebt ingevuld, ontvangt u een cijfercode op uw telefoon. Die is nodig om het inloggen af te maken.

Uit onderzoek van SeniorWeb blijkt dat Nederlanders in het algemeen onzorgvuldig omgaan met hun wachtwoorden. Zoals ook blijkt uit onze video hieronder.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.