Veilig wachtwoord maken en onthouden

Een sterk wachtwoord is lang en ingewikkeld. Moeilijk te kraken, maar vaak ook lastig te onthouden. Gebruik de truc uit dit artikel en maak veilige wachtwoorden die u kunt onthouden.
Wanneer is een wachtwoord goed?
Een wachtwoord vormt de sleutel tot een account. En zoals u graag de voordeur goed op slot houdt, wilt u ook internetcriminelen buiten de deur houden. Daarom is het van belang wachtwoorden te gebruiken die niet te raden of te kraken zijn. Dus '12345678' of 'wachtwoord' vallen af.
Waaraan voldoet een sterk wachtwoord? Maak altijd een combinatie van de volgende elementen:
- Kleine letters (a-z)
- Hoofdletters (A-Z)
- Cijfers (0-9)
- Speciale tekens (zoals: #$%&*?)
Hoe meer tekens u gebruikt, hoe beter het wachtwoord.
Hoe maak en onthoud ik een sterk wachtwoord?
Een wachtwoord dat haast niet te kraken is, noemt men een sterk wachtwoord. Het bestaat dus uit een reeks willekeurige letters, cijfers en speciale tekens. Hoe langer deze reeks is, hoe beter. Maar probeer zo'n moeilijk wachtwoord maar eens te onthouden... Bedenk daarom een schema dat u overal toepast. Dit kan van alles zijn. Dit schema kunt u gerust ergens opschrijven en bewaren als geheugensteuntje. Een voorbeeld van een schema is:
[willekeurig woord] [geluksgetal] [Naam website in kleine letters] [Postcode] [Leesteken]
Het wachtwoord voor respectievelijk Gmail, SeniorWeb of DigiD zou er dan zo uitzien:
- Aardappelpuree8gmail3500AE!
- Aardappelpuree8seniorweb3500AE!
- Aardappelpuree8digid3500AE!
Op die manier maakt u wachtwoorden die van elkaar verschillen, lang zijn én die u kunt onthouden. Natuurlijk is bovenstaand schema een willekeurig voorbeeld. U kunt zelf allerlei combinaties bedenken die u makkelijk onthoudt. Voelt het niet veilig om zo'n (voorspelbaar) schema toe te passen? Stel dan ook tweestapsverificatie in. Dat is kort gezegd een tweede controle. Nadat u het zelfgekozen wachtwoord hebt ingevuld, ontvangt u een cijfercode op uw telefoon. Die is nodig om het inloggen af te maken.
Nederlanders over hun wachtwoorden
Uit onderzoek van SeniorWeb blijkt dat Nederlanders in het algemeen onzorgvuldig omgaan met hun wachtwoorden. Zoals ook blijkt uit onze video hieronder.