Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 januari 2024

Fotograferen met uw stem

03052017camera(1)

Altijd degene die met z'n ogen dicht op een groepsselfie staat of net de verkeerde kant opkijkt? Schakel spraakopdracht in op de Galaxy S-smartphones om iedereen leuk op de foto te krijgen.

Door 'cheese', smile', 'capture' of 'shoot' te zeggen als u een foto wilt nemen, geeft een timer op het scherm aan hoelang het nog duurt voordat de foto wordt genomen. Zo kunt u zich concentreren op uw beste pose. Bijkomend voordeel: doordat u niet op de ontspanknop hoeft te drukken, kunt u de telefoon met twee handen vasthouden. Dat vermindert de kans op bewogen foto's. Ook video's opnemen is op deze manier een stuk makkelijker. Zeg 'Record video' en de opname start.

Instellen van spraakbesturing gaat op de Samsung Galaxy S5 en latere modellen als volgt:

 • Open de Camera-app.
 • Tik op het pictogram van een tandwiel.
 • Tik eventueel op Opnamemethoden.
 • Tik op het schuifje naast 'Spraakopdracht', zodat dit blauw kleurt.
 • Tik bovenin op het pijltje naar links.
 • Maak een testfoto door 'shoot' te zeggen.

De timer verschijnt in beeld en er wordt een foto gemaakt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.