Menu Zoek

Harde schijf controleren op fouten

schijffouten

Controleer de harde schijf van een Windows-computer. Met de ingebouwde schijfcontrole ontdekt u eventuele fouten.

De traditionele harde schijf in de computer of laptop bevat mechanische onderdelen. Slijtage zorgt ervoor dat zo'n schijf een beperkte levensduur heeft. Het is daarom niet de vraag óf de schijf kapot gaat, maar wanneer.

Na verloop van tijd kunnen er schijffouten optreden. Symptomen zijn programma's die regelmatig crashen, of het opslaan van bestanden verloopt traag. Windows heeft een ingebouwde schijfcontrole die sommige problemen kan oplossen. En meldt de controle dat de schijf in orde is dan weet u dat problemen niet worden veroorzaakt door de harde schijf. Blijft schijfcontrole problemen signaleren dan is de kans groot dat uw harde schijf op zijn einde loopt. Zorg ervoor dat u een back-up hebt van belangrijke bestanden.

Start de schijfcontrole op de volgende manier:

  • Start de Verkenner. Klik hiervoor in de Taakbalk op het pictogram van de Verkenner Pictogram van de Verkenner en het programma opent.
  • Klik eventueel links op Deze pc.

Onder 'Apparaten en stations' staan alle aanwezige harde schijven. De C-schijf is de plek waar Windows is geïnstalleerd en meestal ook alle overige software. Als u ook andere schijven ziet, controleer ze dan één voor één volgens onderstaande stappen. Dvd- en cd-stations kunt u niet controleren.

  • Klik met de rechtermuisknop op de C-schijf (of op een andere schijf als u er meerdere controleert).
  • Klik op Eigenschappen.
  • Klik op het tabblad Extra.
  • Klik bij 'Foutcontrole' op Controleren.
  • Verschijnt de melding 'Het is niet nodig om dit station nu te scannen' dan werkt de harde schijf nog naar behoren. Klik op Annuleren.
  • Klik in andere gevallen op Station Scannen.

Worden er bij de scan fouten gevonden, laat deze dan repareren door het systeem. Kunnen niet alle fouten worden verholpen dan is dat een indicatie dat de harde schijf op zijn einde loopt.

  • Klik eventueel op Sluiten.
  • Klik op OK om het venster 'Eigenschappen' te sluiten.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.