Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Gedownloade apps automatisch op Startscherm zetten

gedwonloade-apps-op-startscherm

Voeg apps automatisch toe aan het Startscherm na het downloaden uit de Play Store. Zo hebt u de apps snel bij de hand op het Android-apparaat.

Het Startscherm is het scherm dat u als eerste ziet bij het ontgrendelen van de smartphone of tablet. Op het Startscherm staan verschillende apps en soms ook widgets. Nieuw gedownloade apps komen hier niet bij. Deze staan verzameld in het onderdeel ‘Apps’. Dat is het overzicht van alle apps op het apparaat. Het is te openen door van onderen naar boven (of andersom) te vegen over het scherm.

Het hangt van uw persoonlijke voorkeur af of u nieuwe apps automatisch op het Startscherm wilt zetten. De apps op het Startscherm zijn sneller te zien en bereiken dan de apps in het overzicht met alle apps. Dat is handig. Maar wie veel apps downloadt, krijgt ook veel Startpagina’s die vol staan met apps. Bepaal zelf wat u prettig vindt.

Wilt u nieuwe apps automatisch op het Startscherm zetten? Dat is in te stellen. We beschrijven de stappen op een Samsung-toestel met Android 8 of hoger. Op andere toestellen werkt het ongeveer hetzelfde.

 • Open het overzicht van alle apps. Veeg daarvoor van onderen naar boven (of andersom) over het scherm.
 • Tik op de app Instellingen.
 • Tik op Display.
 • Scrol naar beneden en tik op Startscherm.
 • Tik achter ‘Apps toevoegen aan Startscherm’ op het grijze schuifje.

Het schuifje wordt blauw en gedownloade apps komen voortaan op het Startscherm. Is het schuifje al blauw? Dan hoeft u niets meer te doen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.