SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Geef Windows de tijd om te updaten

windows-update-tijd-geven Zet een computer niet te snel uit. Geef Windows 10 langer de tijd om updates binnen te halen en te installeren.

Om niet onnodig stroom te verbruiken laat u apparaten vast niet langer aanstaan dan noodzakelijk is. Dat begrijpen wij. Maar in het geval van de computer, gaat die vlieger niet helemaal op. Wanneer u klaar bent met het controleren van de mail of met internetten, kan Windows op de achtergrond nog druk bezig zijn met updates. Laat de computer daarom twee keer per maand een paar uur langer aanstaan. Windows heeft dan de tijd om updates binnen te halen.

Hier ziet u of alle updates geïnstalleerd zijn:

 • Klik op de Startknop > Instellingen Knop: Instellingen > Bijwerken en beveiliging.

Staat er een groen vinkje onder 'Windows Update', dan is de computer helemaal bijgewerkt.

Is de computer ineens traag?

Als de computer ineens traag is, wordt er misschien een update geïnstalleerd. Het loont dan ook even te kijken bij bovengenoemde instellingen 'Bijwerken en beveiliging'. Wordt er een update gedownload of geïnstalleerd, dan is dat onder 'Windows Update' te zien.


Controleer welke gebruikstijden er staan ingesteld om te voorkomen dat Windows Update aan de slag gaat wanneer u juist zo lekker bezig bent.

 • Klik op de Startknop > Instellingen > Bijwerken en beveiliging.
 • Klik onder 'Instellingen' op Gebruikstijden.
 • Er verschijnt een pop-upvenster. Hierin staat een begin- en eindtijd. Zijn dit niet de tijden waarbinnen u de computer het meest gebruikt, klik dan op het vak waarin het uur staat (onder Begintijd en/of Eindtijd).
 • Klik op het juiste uur.
 • Klik op het vinkje onder de uren.
 • Klik op Opslaan.
 • Sluit de instellingen via het kruisje rechtsboven.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.