Menu Zoek

Goede bestandsnamen gebruiken

goede_bestandsnamen_gebruiken

Breng orde in alle bestanden op de computer door het gebruik van duidelijke bestandsnamen.

Het kan een onduidelijke brij van documenten op de computer worden. Vervelend? Dan is het hoog tijd om orde aan te brengen in al deze documenten. Maak mappen aan en verplaats bestanden naar de goede mappen. Maar even belangrijk is het geven van een duidelijke naam aan alle bestanden in de mappen.

Bouw bestandsnamen altijd hetzelfde op. Start bijvoorbeeld altijd met de datum en dan een liggende streepje. Sluit af met een korte maar duidelijke omschrijving van de inhoud. U krijgt dan '23122022_bestandsnamen'.

Houd bij het maken van zo'n bestandsnaam de volgende dingen in de gaten:

 • Bedenk voor uzelf een duidelijk indeling van de bestandsnamen en houd u hier aan bij elk bestand.
 • Geef de bestanden een unieke en duidelijke naam, zodat u meteen kunt aflezen om welk document het gaat.
 • De volgende tekens kunt u niet gebruiken in een bestandsnaam: \ / : * ? " < > |. U hoeft deze tekens niet te onthouden. Windows geeft automatisch een foutmelding als u ze wel gebruikt.
  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.