Menu Zoek

Gps en dataverbruik

dataverbruik-en-gps(1)

Onze navigatiesystemen gebruiken gps. Maar kost het gebruik van gps op de telefoon eigenlijk iets?

Gps is een afkorting van global positioning system, een vinding van het Amerikaanse ministerie van Defensie. De naam zegt wat het systeem doet: wereldwijd een locatie (positie) bepalen. Gps-satellieten sturen signalen vanuit de ruimte naar de aarde. Een gps-chip pikt deze signalen op en berekent daarmee zijn locatie op aarde. De chip zit bijvoorbeeld in smartphones, maar ook in navigatiesystemen als TomTom. Een navigatiesysteem of navigatie-app op de telefoon gebruikt deze informatie om te laten zien waar u bent en naartoe moet om op een bestemming te komen.

Bij gps worden er geen gegevens via internet verstuurd. Het gebruik van gps kost op zichzelf dus niets. Maar navigatie-apps die gps gebruiken, kunnen wel extra's aanbieden die via het internet op de telefoon binnenkomen. Denk aan file-informatie. Daarmee verbruikt u wel data. Daarnaast is er het zogeheten 'Assisted gps'. Om heel snel een locatie te kunnen inschatten wordt er vaak eerst contact gemaakt met 'assisterende' grondstations. Dat contact komt tot stand via wifi of 4G/5G. Via gps wordt de locatie verder verfijnd.

Wilt u er zeker van zijn dat u alleen gps gebruikt bij het navigeren via de telefoon, maak dan gebruik van offline kaarten in een navigatie-app. Dat kan bijvoorbeeld met Google Maps. Lees daarvoor de tip 'Google Maps offline gebruiken'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.