U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Internet Artikel

Mobiele data en wifi op de smartphone

Artikel

Zonder internet is een smartphone een stuk minder slim. Gelukkig is er altijd internet in de buurt. Via wifi of mobiele data. Wat is het verschil?

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,4 / 5 (30 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 19 mrt 2024

Internetverbinding

De gebruiker kan elke smartphone verbinden met internet. Dat kan via een wifi-netwerk of door mobiele data te gebruiken. Of je nu een appje stuurt, mail ontvangt of even iets opzoekt op internet: je merkt niet via welke verbinding dat verloopt.

Wat is wifi?

Wifi wifi Spreek uit als: wie-fie of waai-faai
Verzamelnaam voor draadloze verbindingen waarbij gegevens worden verzonden door middel van radiogolven. Een draadloze internetverbinding kan via wifi lopen. Dit is vaak beschikbaar bij iemand thuis of in openbare gelegenheden (gratis of tegen betaling). 
is draadloos internet. Wie thuis een internetaansluiting heeft, gebruikt wifi. Allerlei apparaten kunnen ermee verbinding maken. De computer, smartphone en tablet. Maar ook bijvoorbeeld de slimme thermostaat, deurbel, lampen en speakers. De gebruiker betaalt een vast bedrag per maand. Daarmee mag een onbeperkt aantal apparaten de verbinding gebruiken. De wifi raakt nooit op. Je kunt eindeloos internetten met een wifi-abonnement. Al gaan internetaanbieders natuurlijk wel uit van een 'redelijk' gebruik.

Buitenshuis zijn er trouwens gratis en betaalde wifi-verbindingen. Zo is er al jarenlang gratis wifi in de trein. Veel hotels en restaurants hebben ook gratis wifi. Soms wordt een betaalde wifi-verbinding buitenshuis aangeboden.

Wat is mobiele data?

Mobiele data koop je bij een provider. De gebruiker schaft een simkaart aan en kan daardoor bellen en internetten met het toestel. Sommige gebruikers kiezen voor prepaid-kaart. Dan koop je een vast bedrag aan bel- en data-tegoed. AIs dat op is moet je een nieuw tegoed kopen. Andere gebruikers kiezen voor een abonnement. Tegen een vast bedrag per maand krijgen ze een maandelijks bel- en data-tegoed. Is het tegoed op vóór het eind van de maand? Dan is internetten duurder en/of trager.

Welke verbinding heb ik nodig?

Op de smartphone kunnen mensen dus internetten via wifi of mobiele data. Het toestel maakt automatisch verbinding met bekende en goede wifi-netwerken. Is er geen wifi dan schakelt het toestel over op mobiele data. Ook als u de telefoon niet gebruikt. Want allerlei apps gaan op de achtergrond na of er nieuwe mails, appjes enzovoorts zijn. Wilt u niet per ongeluk mobiele data verbruiken? Zet mobiele data (ook wel mobiele gegevens genoemd) dan alleen aan als u een keertje onderweg internet nodig hebt. 

Mobiele gegevens uitzetten Android

Zet zo de mobiele data uit:

  • Veeg omlaag vanaf de bovenrand van het scherm.
  • Het Snelmenu opent. Veeg het Snelmenu nog een beetje verder naar beneden.
  • Tik op pictogram 'Mobiele gegevens' Mobiele gegevens inschakelen

Als het pictogram wit is, is de functie ingeschakeld. Is het icoon donker, dan staan de mobiele gegevens uit.

Mobiele gegevens uitzetten iPhone

Zet zo de mobiele data uit:

  • Veeg omlaag vanaf de rechterbovenkant van het scherm.
  • Het Snelmenu opent.
  • Tik op pictogram van een zendmast Mobiele gegevens iPhone.

Als het pictogram groen is, is de functie ingeschakeld. Is het icoon grijs, dan staan de mobiele gegevens uit.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven