Wat kan ik met een slimme deurbel?

Artikel

Een deurbel kan tegenwoordig meer dan alleen rinkelen. Een slimme deurbel laat via een camera en app zien wie er voor de deur staat. 

Niveau:
Uitdagend
Waardering:
4,4 / 5 (41 stemmen)
Nynke Vermaat
Nynke Vermaat
Gewijzigd op 26 jun 2024

Wat is een slimme deurbel?

Een slimme deurbel is een bel die verbinding heeft met het internet. Meestal heeft een slimme deurbel een ingebouwde camera en een app. Dit kan per merk verschillen. Als iemand aanbelt, gaat de camera automatisch aan. De bel in huis gaat af én er komt een seintje via de app.

De voordelen op een rij:

  1. Een melding op de telefoon als iemand aanbelt. Via de app ziet u wie er voor de deur staat, ook als u niet thuis bent.  
  2. Via de app kunt u praten met de persoon die voor de deur staat. Laat zo weten dat u er aankomt of niet thuis bent. 
  3. Sommige deurbellen met camera geven een signaal als er beweging is bij de deur. 
  4. Het geeft een veilig gevoel. Zonder open te doen, ziet u wie er aanbelt. Zo houdt u beter in de gaten wat er rondom het huis gebeurt. 

Welke slimme deurbel kies ik?

Verschillende bedrijven verkopen slimme deurbellen. Een bekende is de Ring van Amazon. Andere opties zijn Google Nest, Eufy, Arlo, Ezviz en Xiaomi. Genoeg keuze dus. 

Een slimme deurbel bestaat uit een paar onderdelen:

  1. Een drukknop met camera. Deze hangt buiten bij de voordeur. Waar de deurbel normaal ook zit.
  2. Een ontvanger. Deze hangt binnen en rinkelt als iemand aanbelt. De ontvanger zit niet standaard bij iedere slimme deurbel. Sommige mensen willen namelijk alleen via hun smartphone een signaal krijgen. Soms zit er een tweede ontvanger in het pakket. Bijvoorbeeld één voor boven en één voor beneden. 
  3. Een app. Deze is te vinden in de App Store (iOS) of Play Store (Android) op uw telefoon of tablet.

Deurbel met camera zonder abonnement

Er zijn slimme deurbellen te koop met of zonder abonnement. Sommige deurbellen hebben een eigen geheugen of werken met een geheugenkaart. In dit geval is een abonnement niet nodig om beelden op te slaan. Het geheugen kan wel vol raken. Nieuwe opnames overschrijven dan de oude. Het verschilt per grootte van het geheugen hoe lang u beelden kunt terugkijken. Meestal is dit tussen de 7 en 30 dagen.

Er zijn ook slimme deurbellen die beelden opslaan in de cloud . cloud De betekenis van dit Engelse woord is 'wolk'. Het geeft aan dat er via internet gewerkt wordt, bijvoorbeeld om bestanden te bewaren en bewerken. Met onder andere Gmail en Dropbox werkt men in de cloud. Om de opnames te bekijken is een abonnement nodig. Heeft u die niet, dan kunt u alleen live meekijken. De kosten hiervoor zijn tussen de 3 en 10 euro per maand. Beelden zijn vaak 30 dagen terug te kijken. Soms geeft een abonnement nog extra functies, zoals gezichtsherkenning.

Deurbel met camera draadloos of bedraad

Sommige deurbellen sluit je aan via bedrading, andere werken draadloos via wifi . wifi Spreek uit als: wie-fie of waai-faai
Verzamelnaam voor draadloze verbindingen waarbij gegevens worden verzonden door middel van radiogolven. Een draadloze internetverbinding kan via wifi lopen. Dit is vaak beschikbaar bij iemand thuis of in openbare gelegenheden (gratis of tegen betaling). 
Een bedrade verbinding is stabieler. Bij een draadloze deurbel is het belangrijk dat de wifi-ontvangst bij de voordeur sterk genoeg is. Ook kan het zijn dat de accu op en duur leeg raakt en deze opgeladen of vervangen moet worden. 

Waar kan ik nog meer op letten?

Andere dingen om op te letten bij de aankoop van een slimme deurbel:

  1. Wel of geen camera. De meeste slimme deurbellen hebben een camera. Sommige modellen hebben alleen een spraakoptie.
  2. De geluidskwaliteit. Soms is die zo slecht dat iemand niet te verstaan is. Vaak leest u in de reviews wat andere mensen hierover schrijven.
  3. Scherm in plaats van app. Bij sommige slimme deurbellen zit een schermpje om binnen op te hangen. Via dit scherm ziet u wie er voor deur staat en is een app niet nodig. Deze pakketten zijn iets duurder.

 

Is een videodeurbel veilig?

Slimme deurbellen komen weleens in het nieuws, omdat ze gemakkelijk te kraken zouden zijn. Dit is niet helemaal waar. U kunt zelf zorgen voor een goede beveiliging. Soms worden slimme deurbellen gehackt , hacker Inbreker in een computer(systeem). Hacken gebeurt vaak met kwade bedoelingen, maar kan ook gebeuren om een systeem op veiligheid te testen. Met dat laatste houden 'ethisch hackers' zich bezig.
omdat het standaardwachtwoord er nog op staat. Kies daarom altijd zelf een veilig wachtwoord. Doe dit voor de slimme deurbel en de router (in het geval van een draadloos model).

Nog beter is tweestapsverificatie . tweestapsverificatie Een methode om accounts beter te beveiligen. Er wordt niet alleen ingelogd met een wachtwoord, maar ook met een tweede middel. Bijvoorbeeld een code die wordt verstuurd naar de mobiele telefoon. Met een eigen gekozen wachtwoord en tweestapsverificatie is de slimme deurbel voor hackers niet interessant. Daarnaast is het belangrijk om updates update Een nieuwe versie van een programma of besturingssysteem. Het installeren van een update wordt updaten genoemd. altijd te installeren. Controleer regelmatig of die er zijn. Soms gebeuren deze updates al automatisch. 

Qua veiligheid heeft een slimme deurbel ook voordelen. U ziet meteen wie er voor de deur staat. Zo bent u mensen die met een babbeltruc proberen binnen te komen bijvoorbeeld voor. En als de beelden zijn opgeslagen, is er bewijs wie er wanneer aanbelde. Ook blijkt uit onderzoek dat er minder inbraken zijn in wijken met slimme deurbellen.

Zorgen om privacy

Naast vragen over de beveiliging, zijn er ook zorgen rondom privacy. Sommige slimme deurbellen filmen alleen als iemand aanbelt. Andere nemen al op als er beweging is. En weer andere filmen alles. Niet iedereen vindt dit prettig. Ook mag je niet zomaar filmen zonder dat de gefilmde persoon dat weet. 

Een paar tips:

  1. Gebruik de camera alleen op eigen terrein.
  2. Grenst uw voordeur aan de openbare weg? Richt de camera alleen op de persoon voor de deur. En zo min mogelijk op de openbare stoep of weg.
  3. Geef met een bordje aan dat er een slimme camera hangt. 

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven