Menu Zoek

Google Nest Mini en Audio, spraak en privacy

Google Nest (mini) en privacy

De Google Nest Mini en Audio zijn handig via spraak te bedienen. Maar worden we niet stiekem de hele dag afgeluisterd?

Halen we met de slimme luidsprekers van Google 'afluisterapparatuur' in huis? Zijn de Google Nest Mini of Audio een bedreiging voor de privacy? Ja en nee, zoals u verderop in het artikel kunt lezen.

De Google Nest Mini/Audio gebruikt een spraakassistent: Google Assistent. Ook andere bedrijven gebruiken zo'n assistent. Zoals Cortana (Microsoft), Siri (Apple) of Alexa (Amazon). Hoewel we ons in dit artikel concentreren op Google, werkt elke spraakassistent op dezelfde manier. Dat betekent ook dat de hier besproken privacykwesties voor elk bedrijf gelden.

Dit is hoe een spraakassistent werkt:

 1. De gebruiker activeert de spraakassistent. Bij de Google Nest Mini of Audio gebeurt dat door te zeggen 'Hé Google' of 'Oké Google'.
 2. Daarna wordt de opdracht gegeven. Bijvoorbeeld: 'Wat voor weer is het in Utrecht?'
 3. Dit spraakbericht wordt opgeslagen op een Google-server.
 4. Het spraakbericht wordt omgezet naar geschreven tekst. Dat verloopt automatisch, met behulp van 'automatic speech recognition' (automatische spraakherkenning).
 5. De geschreven tekst wordt geanalyseerd. Ook dat gebeurt automatisch. Er komt dus geen mens aan te pas. De analyse probeert de opdracht te achterhalen.
 6. De analyse koppelt een mogelijk antwoord aan de opdracht.
 7. Dit antwoord wordt omgezet naar audio.
 8. De gebruiker hoort nu het antwoord.

Sommige gebruikers van de slimme luidspreker maken zich zorgen over hun privacy. Een apparaat in huis dat altijd meeluistert en opdrachten doorsluist naar de servers van Google. Is dat wel oké? Deze privacy-zorgen laten zich vatten in een paar vragen:

 • Worden spraakopdrachten bewaard?
 • Luistert de assistent altijd mee?

De spraakopdrachten die een gebruiker geeft, worden verzonden naar de servers van Google en worden daar ook opgeslagen. Dat is niets bijzonders. Ook uw mails uit Gmail, afspraken uit Google Agenda en alle documenten in Google Drive worden opgeslagen op de servers van Google. Het techbedrijf maakt voor elke gebruiker inzichtelijk wat er van ze wordt bewaard. En de gebruiker kan dit naar eigen inzicht aanpassen. Lees hierover meer in het artikel 'Privacy-instellingen van Google'.

De Google Nest Mini of Audio luistert altijd mee. Immers, zodra hij het commando 'Hé Google' hoort, moet hij actief worden. Dus het apparaat staat altijd 'aan'. Maar alleen nadat u het juiste commando geeft, wordt de Google Assistent actief, wordt er naar uw opdracht geluisterd en wordt die ook bewaard op de servers van Google. Meeluisteren is dus niet hetzelfde als afluisteren. Wat u zegt buiten de commando's en vragen om, wordt niet opgeslagen.

Zoals uitgelegd bij 'Hoe werkt de Google Nest Mini/Audio?', wordt een spraakopdracht geanalyseerd. De technologie daarachter is slim, maar niet onfeilbaar. Om deze technologie te verbeteren worden sommige opdrachten door mensen beluisterd en geanalyseerd. Daarna koppelen deze mensen een antwoord aan de opdracht. Op die manier leert de technologie. Gebruikers hebben daardoor meer kans om de juiste respons op hun opdracht te krijgen. Het is voor deze analyse niet belangrijk wie de opdracht heeft gegeven. Gebruikers blijven dus anoniem. Ook hier geldt: er wordt (soms) meegeluisterd, maar niet afgeluisterd.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.