Google Nest Mini en Audio, spraak en privacy

Artikel

De Google Nest Mini en Audio zijn handig via spraak te bedienen. Maar worden we niet stiekem de hele dag afgeluisterd?

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,4 / 5 (24 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 28 dec 2023

Luistervinken?

Halen we met de slimme luidsprekers van Google 'afluisterapparatuur' in huis? Zijn de Google Nest Mini of Audio een bedreiging voor de privacy? Ja en nee, zoals u verderop in het artikel kunt lezen.

Hoe werkt de Google Nest Mini/Audio?

De Google Nest Mini/Audio gebruikt een spraakassistent: Google Assistent. Ook andere bedrijven gebruiken zo'n assistent. Zoals Cortana (Microsoft), Siri (Apple) of Alexa (Amazon). Hoewel we ons in dit artikel concentreren op Google, werkt elke spraakassistent op dezelfde manier. Dat betekent ook dat de hier besproken privacykwesties voor elk bedrijf gelden.

Dit is hoe een spraakassistent werkt: 

  1. De gebruiker activeert de spraakassistent. Bij de Google Nest Mini of Audio gebeurt dat door te zeggen 'Hé Google' of 'Oké Google'.
  2. Daarna wordt de opdracht gegeven. Bijvoorbeeld: 'Wat voor weer is het in Utrecht?'
  3. Dit spraakbericht wordt opgeslagen op een Google-server.
  4. Het spraakbericht wordt omgezet naar geschreven tekst. Dat verloopt automatisch, met behulp van 'automatic speech recognition' (automatische spraakherkenning).
  5. De geschreven tekst wordt geanalyseerd. Ook dat gebeurt automatisch. Er komt dus geen mens aan te pas. De analyse probeert de opdracht te achterhalen.
  6. De analyse koppelt een mogelijk antwoord aan de opdracht.
  7. Dit antwoord wordt omgezet naar audio.
  8. De gebruiker hoort nu het antwoord.

Privacy-zaken

Sommige gebruikers van de slimme luidspreker maken zich zorgen over hun privacy. Een apparaat in huis dat altijd meeluistert en opdrachten doorsluist naar de servers van Google. Is dat wel oké? Deze privacy-zorgen laten zich vatten in een paar vragen: 

  • Worden spraakopdrachten bewaard?
  • Luistert de assistent altijd mee?

Worden spraakopdrachten bewaard?

De spraakopdrachten die een gebruiker geeft, worden verzonden naar de servers van Google en worden daar ook opgeslagen. Dat is niets bijzonders. Ook uw mails uit Gmail, afspraken uit Google Agenda en alle documenten in Google Drive worden opgeslagen op de servers van Google. Het techbedrijf maakt voor elke gebruiker inzichtelijk wat er van ze wordt bewaard. En de gebruiker kan dit naar eigen inzicht aanpassen. Lees hierover meer in het artikel 'Privacy-instellingen van Google'.

Luistert de assistent altijd mee?

De Google Nest Mini of Audio luistert altijd mee. Immers, zodra hij het commando 'Hé Google' hoort, moet hij actief worden. Dus het apparaat staat altijd 'aan'. Maar alleen nadat u het juiste commando geeft, wordt de Google Assistent actief, wordt er naar uw opdracht geluisterd en wordt die ook bewaard op de servers van Google. Meeluisteren is dus niet hetzelfde als afluisteren. Wat u zegt buiten de commando's en vragen om, wordt niet opgeslagen.

Maar er luisteren toch ook mensen mee?

Zoals uitgelegd bij 'Hoe werkt de Google Nest Mini/Audio?', wordt een spraakopdracht geanalyseerd. De technologie daarachter is slim, maar niet onfeilbaar. Om deze technologie te verbeteren worden sommige opdrachten door mensen beluisterd en geanalyseerd. Daarna koppelen deze mensen een antwoord aan de opdracht. Op die manier leert de technologie. Gebruikers hebben daardoor meer kans om de juiste respons op hun opdracht te krijgen. Het is voor deze analyse niet belangrijk wie de opdracht heeft gegeven. Gebruikers blijven dus anoniem. Ook hier geldt: er wordt (soms) meegeluisterd, maar niet afgeluisterd.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven