Veilig internetten onderweg

Artikel

Oost, west, thuis best: die uitdrukking geldt zeker voor internetten. Maar we zitten nu eenmaal niet altijd thuis op de bank en willen ook buiten de deur kunnen internetten. Waar let u op onderweg?

Niveau:
Uitdagend
Waardering:
4,6 / 5 (232 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 29 mei 2024

Openbare wifi zonder wachtwoord

Gratis openbaar internet is op veel plekken in binnen- en buitenland de normaalste zaak van de wereld. Bijvoorbeeld McDonalds, Starbucks, Albert Heijn en NS hebben gratis wifi voor de klant. Verbinden met het netwerk is voldoende om te kunnen internetten, want het is niet met een wachtwoord beveiligd. Dat is handig, maar ook onveilig. Want mensen kunnen het internetverkeer makkelijk afluisteren.

Openbare wifi met wachtwoord

Het wordt al beter wanneer een publieke internetverbinding is beveiligd met een wachtwoord. Het internetverkeer is dan versleuteld. Een hacker moet de versleuteling kraken om bruikbare gegevens uit dat internetverkeer te hengelen. Alleen het wifi-wachtwoord kennen, is voor de hacker dus niet voldoende.

Nooit openbare netwerken gebruiken?

Elk openbaar netwerk is een veiligheidsrisico. Je loopt het minste risico wanneer je buitenshuis geen openbare netwerken gebruikt. Maar soms moet het gewoon. Wanneer u buiten de EU bent bijvoorbeeld of als u een kleine (prepaid-)databundel hebt. 

Gebruikt u openbare wifi, let dan op de volgende zaken: 

  • Een berichtje lezen op Nu.nl, of elke andere informatieve site, kan nooit kwaad. Zolang het maar niet nodig is om in te loggen of op een andere manier persoonlijke informatie te versturen. Gewoon wat surfen over internet kan altijd.
  • Gebruik de browser niet om te internetbankieren, e-mailen of facebooken. De wachtwoorden die daarvoor nodig zijn kunnen worden onderschept.
  • Zet de wifi-functie op uw apparaat uit wanneer u op pad gaat. De meeste apparaten blijven zoeken naar bekende netwerken wanneer wifi actief is. Op deze manier voorkomt u dat het apparaat verbinding maakt met een nepverbinding die zich voordoet als een bekend netwerk.
  • Verwijder openbare netwerken uit het apparaat. Hebt u een keer verbinding gemaakt met het gratis netwerk van de NS, verwijder het daarna uit uw smartphone/tablet of laptop. Dan loopt u geen risico dat u per ongeluk verbindt met een nepverbinding.
  • Apps zijn veiliger! Dus als het echt moet, gebruik de Facebook-app onderweg of de Gmail-app.

Gebruik altijd het mobiele netwerk

De meeste mensen hebben een telefonie-abonnement met een aardige databundel (4G/5G). Gebruik altijd het mobiele netwerk van uw smartphone! Op het eigen mobiele netwerk luistert niemand mee. Deze verbinding is daarom het veiligst.

Veel telefoons hebben trouwens een hotspot-optie. Daarmee maakt u een eigen privé-netwerk dat ook andere apparaten kunnen gebruiken. Verbind vervolgens een laptop of tablet met dit netwerk, vul het wachtwoord in en u kunt veilig internetten onderweg. Binnen de Europese Unie kost het gebruik van het netwerk niks extra's. Wanneer u binnen uw bundel blijft natuurlijk.

Meer weten over hotspots? Lees de volgende tips.

Wifispots van Ziggo

Klanten van Ziggo kunnen Ziggo Wifispots gebruiken. Dit zijn een soort hotspots waar iedere klant van Ziggo gebruik van kan maken. Deze Wifispots zijn heel goed beveiligd en hebben hetzelfde veiligheidsniveau als het eigen thuisnetwerk. 

VPN gebruiken

VPN is de afkorting van Virtual Private Network. Deze techniek zorgt voor een veilige verbinding en garandeert ook nog eens anonimiteit. Een VPN kan worden ingeschakeld wanneer een verbinding met een openbaar netwerk moet worden gemaakt. 

VPN's zijn er in diverse vormen. Meestal moet u een betaald abonnement afsluiten bij een VPN-aanbieder. U kunt dan vanaf al uw apparaten verbinding maken met de VPN via uw inlognaam en wachtwoord.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven