Menu Zoek

Handelingen ongedaan maken met sneltoets

gummen

Maak gebruik van de toetscombinatie Ctrl+Z om de laatste handeling terug te draaien op een Windows-pc.

Wie denkt dat alle letters op het toetsenbord gelijk zijn, komt bedrogen uit. Sommige letters krijgen superkrachten wanneer ze in een toetscombinatie worden gebruikt. Neem de letter Z, linksonder op het toetsenbord. Samen met zijn goede buur, de Ctrl-toets, krijgt de Z het vermogen om in verschillende programma's en de Verkenner acties terug te draaien. Enkele voorbeelden van de mogelijkheden die het superduo Ctrl+Z biedt:

 • Microsoft Word en Excel
  Maak met Ctrl+Z de laatste handeling ongedaan. Elke keer dat u Ctrl+Z gebruikt, wordt de volgende laatste handeling teruggedraaid.
 • E-mailprogramma's
  Eigenlijk alle e-mailprogramma's en andere apps waarin u tekst typt, kennen deze handige terugdraai-optie.
 • Windows Verkenner
  Bestanden kopiëren, verplaatsen of verwijderen. U maakt het met Ctrl+Z allemaal ongedaan. Er is echter één belangrijke uitzondering: de Verkenner heeft een optie om bestanden definitief te verwijderen, namelijk met Shift+Del. Daarna haalt ook Ctrl+Z het niet terug.
 • Fotobewerkingsprogramma's
  Of u nu Paint gebruikt of Photoshop. Allemaal kennen ze de optie om de laatste handeling terug te draaien.
 • Andere programma's
  Vrijwel alle programma's kennen de optie Ctrl+Z.

Spijt van een terugdraai-actie? Bijvoorbeeld omdat u in Word net eenmaal te veel Ctrl+Z hebt gebruikt? Zet met Ctrl+Y de laatste handeling weer terug!

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.