Menu Zoek

Handig cellen selecteren in Excel

cellen selecteren in excel

De inhoud van één of meerdere cellen kopiëren of verplaatsen? Selecteer de cellen in Excel dan in enkele klikken.

Een los vakje is makkelijk te selecteren: klik erop of navigeer ernaartoe met de pijltjestoetsen op het toetsenbord.

Selecteer zo meerdere cellen die met elkaar een rechthoek of een vierkant vormen:

 • Klik op een cel en houd de muisknop ingedrukt.
 • Versleep de muisaanwijzer naar de andere cellen.
 • De cellen waarover u beweegt, worden grijs. Laat de muisknop los en de cellen zijn geselecteerd.

Wie liever het toetsenbord gebruikt, kan ook de Shift-toets indrukken en met de pijltjestoetsen cellen selecteren.

Selecteer zo een tabel:

 • Klik in één van de cellen in de tabel.
 • Druk op Ctrl+A (Cmd+A op de Mac).

Alle cellen op een heel werkblad, dus zowel gevuld als leeg, gaat als volgt:

 • Klik op een lege cel.
 • Druk op Ctrl+A (Cmd+A op de Mac) of klik op de grijze driehoek linksboven aan het werkblad, tussen de A en de 1.

Selecteer kolommen door de bijbehorende letter aan te klikken. Dus bijvoorbeeld de letter A voor de meest linker kolom. Alternatief: selecteer een cel in de kolom en druk op Ctrl+Spatiebalk (of Cmd+Spatiebalk op de Mac).

Dit geldt ook voor rijen. Selecteer een enkele rij door op het getal links ervan te klikken. Of selecteer een cel in die rij en druk op Shift+Spatiebalk.

Staan de rijen of kolommen die u wilt selecteren niet direct naast elkaar? Houd dan de Ctrl-toets (Cmd op de Mac) ingedrukt en klik op de letters en/of cijfers die de kolommen en rijen aangeven.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.