Menu Zoek

Handig cellen selecteren in Excel

cellen selecteren in excel

Excel is een fijn programma om een administratie bij te houden en berekeningen uit te voeren. Cellen en delen van werkbladen selecteren, maakt werken met spreadsheets nóg makkelijker.

Binnen Excel zult u vooral met de cellen op de verschillende werkbladen werken. Soms moet de inhoud van een cel worden gekopieerd naar een andere plek, of delen van werkbladen. maar voordat u iets kunt kopiëren of knippen, moet u het eerst selecteren. Dat kan met de muis, maar ook door toetscombinaties te gebruiken, of een combinatie van een toets en de muis.

Een los vakjes is makkelijk te selecteren: klik erop met de muisaanwijzer. Of navigeer ernaartoe met de pijltjestoetsen op het toetsenbord.

Meerdere cellen selecteren die met elkaar een rechthoek of een vierkant vormen, gaat ook heel simpel:

 • Klik op een cel.
 • Houd de linkermuisknop ingedrukt en versleep de muisaanwijzer in de gewenste richting.
 • De cellen waarover u beweegt, worden grijs. Met de muisknop ingedrukt kunt u cellen selecteren door de aanwijzer naar links, rechts, boven of onderen te bewegen.
 • Laat de muisknop los en de cellen zijn geselecteerd.

Wie liever het toetsenbord gebruikt, kan ook de Shift-toets indrukken en met de pijltjestoetsen cellen selecteren.

Wie een opgemaakte tabel wil selecteren, hoeft niet handmatig te slepen over de cellen.

 • Klik in één van de cellen in de tabel.
 • Druk op Ctrl+A.

Alle cellen op een heel werkblad, dus zowel gevuld als leeg, gaat als volgt:

 • Klik op een lege cel.
 • Druk op Ctrl+Aof klik op de grijze driehoek linksboven aan het werkblad, tussen de A en de 1.

Selecteer kolommen door de bijbehorende letter aan te klikken, dus bijvoorbeeld de letter A voor de meest linkse kolom. Alternatief: selecteer een cel in de kolom en druk op Ctrl+Spatiebalk.

Dit geldt ook voor rijen. Selecteer een enkele rij door op het getal links ervan te klikken. Of selecteer een cel in die rij en druk op Shift+Spatiebalk.

Staan de rijen of kolommen die u wilt selecteren niet direct naast elkaar? Houd dan de Ctrl-toets ingedrukt en klik op de letters en/of cijfers die de kolommen en rijen aangeven.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.