Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Handigheidjes op de laptop

laptop

Leer omgaan met de specifieke eigenschappen van de laptop, zoals het aangepaste toetsenbord.

Een laptop is een draagbare, compacte computer. Alle laptops hebben een beeldscherm, toetsenbord en een trackpad/touchpad (een soort muis).

Het toetsenbord van een laptop is vaak kleiner dan een los toetsenbord. Hierdoor ontbreekt soms het numerieke gedeelte aan de rechterkant. Ook hebben sommige toetsen op het toetsenbord meer dan één functie. Kijk maar eens naar de functietoetsen F1 tot en met F12, daar staan kleine afbeeldingen op. Die geven aan wat de tweede functie van de toets is. Druk de toets tegelijk in met de Fn-toets en de functie wordt geactiveerd. De functies die toegankelijk zijn met de Fn-toets verschillen per toetsenbord. Maar sommige functies komen op ieder laptoptoetsenbord terug: helderheid beeldscherm, wifi-verbinding, geluid harder en zachter zetten.

Laptops zijn ontworpen om mee te nemen. Het apparaat wordt vaak in meerdere omgevingen gebruikt. Pas de helderheid van het scherm hierop aan. In een lichte omgeving moet het scherm goed helder staan en in een donkere omgeving kan de helderheid wat omlaag. De helderheid past u aan met de Fn-toets. Houd de Fn-toets ingedrukt en druk op het grootste zonnetje/sterretje onder één van de functietoetsen. Met het kleinere zonnetje/sterretje maakt u het scherm donkerder.

Bij de meeste laptops is één van de functietoetsen voorzien van een afbeelding van een antenne of wifi-signaal. Door in combinatie met de Fn-toets op deze toets te drukken, schakelt u de draadloze netwerkkaart aan of uit. Mocht u per ongeluk op deze toets hebben gedrukt, dan maakt de laptop geen contact meer met wifi. Controleer bij wifi-problemen altijd of de draadloze netwerkkaart aan staat. U kunt de kaart bijvoorbeeld uitschakelen om de accu van de laptop te besparen.

Sommige laptops hebben een schakelaar waarmee u uw wifi aan- en uitzet. Wanneer u geen internetverbinding hebt, kan het dat de wifi-knop per ongeluk is verschoven en uitstaat. Zet deze weer aan om gebruik te maken van wifi.

U kunt bij een laptop een losse muis gebruiken, maar in principe beschikt elke laptop over een ingebouwde muis: een touchpad. Dit is de rechthoek onder aan het toetsenbord. Bij sommige laptops zitten er twee knoppen onder de rechthoek. Dit zijn de linker- en rechtermuisknop. Bij touchpads die dat niet hebben, moet u klikken op het pad zelf. Een touchpad is aanraakgevoelig. Door met uw vinger erover te vegen, bedient u de muisaanwijzer. Dat vergt in het begin wat oefening.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.